El nombre de persones a l'atur baixa a xifres prepandèmia

El nombre d’inscrits al servei d’Ocupació s’ha estabilitzat en els darrers dos mesos i és similar al que hi havia el gener del 2020

Dues persones a les portes de les oficines d'Immigració i Treball.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Al mateix temps que l’afectació sanitària de la pandèmia va a la baixa, sembla que el teixit laboral i l’economia van a l’alça no tan sols tornant a les xifres de prepandèmia de manera puntual, sinó que experimenten una estabilització en els darrers dos mesos. Ho va posar sobre la taula ahir el portaveu del Govern, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, en una compareixença en què va avançar les dades del servei d’Ocupació i de les importacions i exportacions de mercaderies del mes de gener.

Així, Jover va explicar que el nombre global de demandants al servei d’Ocupació en recerca de feina a final del mes de gener era de 432 persones, que representa un increment del 0,9% respecte al mes anterior, que era de 428 persones. “És el primer mes des de fa temps que el nombre de persones inscrites al servei d’Ocupació s’estabilitza”, es va congratular el ministre de Finances.

La davallada de l’atur respecte al gener del 2021 ha estat d’un 65,8%, ja que l’any passat hi havia en aquelles dates 1.264 persones apuntades al servei d’Ocupació. Cal recordar que va ser un mes en què encara hi havia restriccions en els moviments dels ciutadans i en què les estacions d’esquí estaven tancades a causa de la pandèmia del coronavirus.

El portaveu del Govern també va destacar que el nombre de persones aturades en aquests darrers dos mesos està en nivells similars als que hi havia abans de la pandèmia. I és que el gener del 2020, a un mes i una desena de dies de l’esclat de la pandèmia de covid-19, hi havia cinc persones menys que les hi havia el gener passat apuntades al servei d’Ocupació del Govern.

“La situació actual [de la desocupació al Principat] es pot qualificar d’atur estructural”, va indicar el ministre, que va afegir que “gairebé el 80% de les persones inscrites ho estan menys de sis mesos perquè sol ser una situació temporal o transitòria”.

El nombre de llocs de treball oferts a final del gener era de 1.982. Una xifra que representa un augment respecte al mes anterior de l’1,1%, quan s’oferien 1.960 llocs de treball, i un augment del 268,4% respecte al gener del 2021 (538 llocs oferts). Són uns 900 més dels que hi havia el gener del 2020.

Jover també es va felicitar perquè el volum de les importacions al gener va ser de 117 milions, un 67% més que el mateix mes del 2021 i un 5,4% més que el 2020. Les exportacions van ser de 98 milions, un 57% més que el 2021 i un 2,6% més que el 2020. “El teixit laboral i econòmic s’està recuperant”, va dir.

NOMÉS UN TREBALLADOR EN SITUACIÓ D'ERTO

El Govern ha actualitzat els trams salarials que regeixen la reducció de sou de treballadors afectats per un ERTO comptant que es calculen partint del salari mitjà i que el 2021 ha quedat en 2.158 euros. Als treballadors afectats se’ls garanteix el salari mínim (1.157 euros) i la rebaixa salarial creix a mesura que ho fa la quantia del sou. L’afectació, però, és gairebé nul·la. A hores d’ara només un treballador està en suspensió de contracte, atès que només se’n podia beneficiar l’oci nocturn pel tancament.

tracking