aterratge al mercat andorrà

Un grup empresarial es fa amb el sector de la seguretat

El hòlding ha adquirit la majoria de companyies i només tres segueixen al marge del conglomerat amb matriu a Espanya

Empleats de seguretat de Menta com a reforç en un partit de la selecció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Grup Menta, empresa que depèn de la matriu espanyola Simarro Holding & Investment, s’ha fet amb poc temps amb el control de la majoria d’empreses de seguretat que treballen al país. Només Valira Seguretat i Protecvall han resistit a l’ímpetu d’aquest grup –i també GSI, que forma part del Grup Pyrénées– que ha sumat la resta de companyies dedicades a la seguretat privada, a més d’apostar també per inversions en el ram de la seguretat laboral, la salut i els servei de neteja.

El cas de la seguretat és paradigmàtic. Algunes empreses amb gran implantació com Vallsegur o Seguriser han estat comprades per aquest hòlding, com Vipsa o Iberfoc. Securitas Direct, molt coneguda a Espanya com una de les companyies líders en alarmes per a la llar, funciona a Andorra sota el nom de SAS XXI, també sota el paraigua de Grup Menta.

Segons fonts properes, grup Menta pertany a dos inversors espanyols, que van fer fortuna al país veí amb el negoci de telecomunicacions amb Simarro Investiment. Un dels socis s’encarrega del mercat andorrà i l’altre té sota el seu comandament les altres companyies.

Grup Menta també va posar sobre la taula sengles ofertes de compra a Protecvall i Valira Seguretat, que van ser rebutjades i que haurien suposat un monopoli total sobre aquesta suculenta activitat econòmica. Segons van explicar ahir fonts empresarials, el hòlding ha pogut adquirir bàsicament empreses que passaven per una situació econòmica complicada, amb problemes per pagar les nòmines o amb una perspectiva de futur indefinida. Encara que no es coneixen els imports de les diferents operacions, les mateixes fonts van precisar que no han estat grans quantitats, ja que les empreses necessiten una inversió important. Només en el sector de la seguretat es calcula una plantilla aproximada de 300 persones, mentre que tot el grup compta amb 773 empleats. Vallsegur i Seguriser eren propietat d’Enric Dolsa, com també Vallnet –dedicada a la neteja i que va haver d’afrontar una multa milionària per la depuradora d’Anyós–. Vipsa pertanyia al grup dels germans Cierco i era la responsable de la seguretat de BPA, activitat que va acabar quan el banc va desaparèixer. El hòlding Simarro està ara concentrat a Andorra i a Espanya. La base de la seva gestió és aconseguir-la cent per cent en línia, empreses accessibles des de qualsevol part de món, adaptades per possibilitar el teletreball i la contractació de personal deslocalitzat.

A Andorra està previst el trasllat de tot el grup al local que ocupava fins fa poc la discoteca Eivissa Experience, que va anunciar el tancament definitiu a causa dels efectes de la pandèmia. Grup Menta té previst ubicar-se en aquest lloc i obrir les seves oficines a Santa Coloma, on anteriorment al local d’oci nocturn havia estat obert el popular restaurant Pobladó.

CLAUS

1. EL PROJECTE CREIX A ESPANYA EN TECNOLOGIES

A Espanya treballa en el camp de les tecnologies renovables; inversió immobiliària; lloguer de vehicles i en el desplegament de FTTH en xarxes de fibra.

2. BENEFICIS I MIRADA CAP AL MERCAT ANDORRÀ

Els beneficis, segons fonts properes a l’empresa, s’han volgut reinvertir a Andorra amb l’adquisició d’empreses de diferents sectors.

3. EXPANSIÓ AL PAÍS I INAUGURACIÓ D’OFICINES

L’expansió ha estat important i aviat tot el conglomerat tindrà unes oficines centrals que s’ubicaran on fins fa poc funcionava la discoteca Eivissa.

UN INTENT FRUSTRAT AMB LES AMBULÀNCIES

Menta s’ha fet fort a Andorra gràcies a les empreses de seguretat, però les seves inversions estan obertes a qualsevol sector. Segons les fonts els diners que han generat els seus altres negocis es volen reinvertir en noves empreses amb la intenció de reflotar-les. La seva irrupció a Andorra ha suposat també el canvi de mans de Vallnet i Ecoservei. El grup té el correu exprés que depèn de Vallsegur, i va aconseguir la concessió del servei d’ambulàncies del SAAS, al qual va renunciar perquè no li quadraven els números. En matèria de la prevenció de riscos laborals compta amb Laboral Risc i Vipsa, i en el sector de la salut el hòlding té a la seva cartera Creu Blava. De l’accionista majoritari es coneixen ben pocs detalls . El seu nom és Javier Póveda, mentre que Joan Gallardo és l’home visible a Andorra. Simarro té Redblue, call center, consultoria de xarxes i networking a Ordino.

tracking