reunió per la reforma fiscal

Govern pretén retallar les competències fiscals dels comuns

L’executiu proposa crear una sola entitat que gestioni els impostos sense restar capacitat financera als comuns

Les oficines de l'agència tributària.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern torna a posar sobre la taula la idea de crear una agència tributària única. Així ho va manifestar el ministre de Finances, Eric Jover, en la primera reunió per encarar la reforma fiscal a la qual van assistir representants de tots els grups parlamentaris i també dels set comuns. L’objectiu és centralitzar la recaptació d’impostos en una única entitat sense que els comuns perdin capacitat financera, segons les fonts consultades. És a dir, que els impostos els recaptés l’agència única i després es repartís la part corresponent a Govern i a cada comú. L’executiu i la majoria consideren que seria una bona manera de simplificar la gestió, amb un únic punt de recaptació i un sistema informàtic conjunt, i amb la reducció del personal de l’administració a llarg termini. En aquest sentit, des de la majoria s’assegura que seria una agència compartida entre Govern i comuns amb un sistema i equip humà conjunt.

La reunió també va servir per posar sobre la taula la necessitat de simplificar els tràmits per obrir un negoci al Principat. Una auditoria encarregada pel ministeri d’Economia revelava a final del 2020 que el termini mitjà perquè un inversor estranger obrís una empresa era de 240 dies. El temps es va escurçar fins als 98 dies a mitjan any passat, segons va informar el ministre Gallardo. La xifra segueix sent molt elevada tot i la feina que s’ha fet per reduir-la i un dels motius, segons indiquen les fonts, és que actualment cal una doble autorització, de Govern i del comú, per poder obrir un negoci. Des de l’executiu argumenten que cal eliminar aquest doble tràmit sense que això afecti la part recaptatòria dels comuns.

A tall d’exemple, les fonts consultades expliquen que hi ha comuns que només es reuneixen un cop al mes per fer junta de govern, el que fa que si la demanda d’obertura de comerç es presenta l’endemà que s’hagi fet la reunió la resposta trigarà com a mínim un mes. El responsable del negoci necessita aquesta autorització, i la del Govern, per fer altres gestions com ara donar d’alta els serveis d’Andorra Telecom o FEDA, fet que retarda encara més l’obertura.

Els comuns, a priori, no veuen amb mals ulls la creació d’una agència tributària única però sempre que no se’ls toqui la part financera corresponent i la potestat de poder decidir la quantia de cada impost, segons fonts comunals. En tot cas, la reunió que va tenir lloc divendres passat va ser una primera presa de contacte sense cap seguretat que les propostes tirin endavant, segons la majoria. La reforma més profunda en l’àmbit fiscal es deixarà per a la propera legislatura, però la simplificació dels tràmits per obrir un negoci i el full de ruta per tenir una agència tributària única en cas d’acord amb els comuns es vol tirar endavant aquest mandat. El que de moment s’ha deixat de banda és la modificació de l’impost de radicació i d’inquilinatge. Fa uns mesos, el Govern va proposar que aquests dos tributs, que recapten els comuns, s’integressin a l’impost de societats i a l’IRPF, que recapta el Govern, i després es repartís la part corresponent a cada corporació comunal. Una proposta que els comuns van rebutjar.

REFORMA

1. Proposta per crear una agència única

El Govern proposta crear una agència tributària única que centralitzi la recaptació de tots els impostos, els d’àmbit nacional i també els comunals.

2. Simplificar els tràmits per obrir un negoci

L’executiu vol simplificar els tràmits per obrir un negoci amb l’eliminació d’una de les dues autoritzacions (de Govern i del comú) que ara es demanen.

3. Mantenir la capacitat financera

Els comuns no es van tancar en banda a estudiar les propostes del Govern sempre que no afectin la seva capacitat finan­cera.

4. Canvis més profunds el proper mandat

La majoria considera que la simplificació dels tràmits es pot encarar aquesta legislatura. Els canvis fiscals més profunds es deixen per al mandat vinent.

tracking