Diari TV

Autèntics Hotels demana una moratòria de places

Santuré emplaça el Govern a pilotar un canvi de model sostenible que defugi de les masses

Esther Santuré al plató de Diari TV.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de l’associació Autèntic Hotels d’Andorra (AHA), Esther Santuré, va alçar la veu ahir al plató de Diari TV, durant l’emissió del Parlem-ne, per demanar als actors polítics i econòmics un canvi de mentalitat respecte al model turístic del país. “No s’han de donar més llicències per a noves places hoteleres. Ens hem de posar tots plegats a buscar accions per arribar un model que sigui sostenible i perduri en el temps”, va afirmar. Santuré va mostrar-se partidària d’encetar “un debat nacional” que serveixi per revertir un model turístic “obsolet”. “El turisme de masses només comporta perills a llarg termini. I nosaltres el que podem oferir és finit. No podem construir hotels a dojo i estacions d’esquí. Després de la pandèmia pensem que és un moment important per parar motors i fer un replantejament de societat cap a on volem anar”, va declarar.

A més, va posar en relleu les retencions que es formen cada cap de setmana a la frontera hispanoandorrana com un exemple gràfic per demostrar que a Andorra “no podem rebre més gent de la que hi cap”. “Tenim 468 quilòmetres quadrats i el 70% de la superfície és muntanya. No podem acollir 50.000 persones cada setmana, ja que si no com a país anem a la ruïna. I d’aquí a vint anys serà complicat aplicar mesures perquè potser ja haurem fet tard”, va expressar la presidenta de l’associació hotelera, que va deixar entreveure que una infraestructura ferroviària descongestionaria la mobilitat terrestre.

Santuré va desvincular l’aposta d’un turisme sostenible per programar una oferta que només atregui els visitants d’alt poder adquisitiu. “El que hem de fer és fidelitzar el turisme que busca un destí de vacances per fer coses que no té en el seu entorn”, va subratllar. Per aquest motiu, va advocar per incrementar els preus com una manera de garantir una millor qualitat en l’oferta. “Al client li hem de fer pagar el que val el servei perquè sàpiga que estarà ben atès i perquè es trobarà com a casa”, va incidir.

La taxa turística

D’altra banda, Santuré va reivindicar la importància d’ajornar la implementació de la taxa turística. “El Govern ens va dir que ho volia per al juliol d’aquest any, però sabem pels grups parlamentaris de la majoria que ho volien esmenar per a l’octubre, tot i que nosaltres ho demanarem per al desembre”, va exposar Santuré, que va justificar la decisió pel fet que ja hi ha contractes signats amb turoperadors a mesos vista. “Per això demanem aquest marge de temps”, va insistir.

SANTURÉ DEMANA FLEXIBILITZAR ELS CRITERIS D'IMMIGRACIÓ PER ATREURE MÀ D'OBRA

Un dels problemes recurrents als quals s’enfronten els hotels és la dificultat per contractar mà d’obra. Amb l’objectiu d’atreure més personal, la presidenta de l’associació Autèntics Hotels va demanar flexibilitzar els criteris d’immigració. “Les quotes d’hivern les hem resolt però ara a l’estiu estem treballant amb Govern, el ministeri d’Interior i el ministeri de Turisme per buscar solucions al problema de personal”, va exposar. A més, va reconèixer que aquest és un greu problema que es veu accentuat pel cost de la vida a Andorra. Preguntada per si el salari que perceben els treballadors és just, Santuré va defensar que la remuneració que perceben els empleats per part dels establiments integrats a l’associació és correcte. “No crec que estiguem pagant poc. Si vols transmetre al client el fet que quan et visita és a casa seva, al personal l’has de fer sentir part de la família. Ha de cobrar el que es mereix”, va cloure.

tracking