REUNIÓ “SENSE APRIORISMES”

Inici dels treballs per abordar canvis fiscals profunds a mitjà termini

El Govern, el Consell General i els comuns preparen el terreny per actualitzar el marc tributari de cara a la legislatura vinent

El cap de Govern, Xavier Espot, parlant amb representants comunals durant la reunió d'ahir.SFGA / C. ESTEVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera pedra per abordar una profunda reforma fiscal va constituir-se ahir amb una trobada a tres bandes entre representants del Govern, el Consell General i els comuns. El Centre de Congressos d’Andorra la Vella va ser l’escenari escollit per a la reunió de la taula de treball del nou marc tributari, que aspira a baixar al detall de totes les figures recaptatòries de l’Administració “sense apriorismes”. “Més enllà de les petites reformes hem de pensar a nivell de finances públiques en quin punt ens trobem i a mitjà termini on volem arribar”, va manifestar el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, en declaracions posteriors a la trobada.

El treball, que emana de la proposta de resolució de terceravia que el Consell General va aprovar en el darrer debat d’orientació política, pretén “assolir el més ampli consens possible sobre cap a on hem d’anar les diferents institucions per bastir un sistema fiscal”, va remarcar. Segons Jover, aquest nou marc tributari hauria de consolidar l’homologació internacional preservant la competitivitat, permetre sostenir amb fermesa les arques de l’Estat d’acord amb el repte demogràfic de l’envelliment de la població i sense haver de renunciar a la capacitat d’inversions de l’Administració.

En l’exercici del diagnòstic, el titular de Finances va destacar la capacitat del Govern per generar superàvits durant bastants exercicis pressupostaris. No obstant això, va reconèixer que la pandèmia ha causat estralls a les finances públiques. “Ens trobem amb el neguit de quines seran les obligacions de futur que haurà d’assumir el Govern: despesa social, sanitària, justícia, pensions de jubilació...”, va apuntar. Igualment, amb referència a les set corporacions, Jover va assegurar que també existeixen preocupacions en matèria tributària. “Una de les fonts d’ingressos importants que tenen està associada a l’activitat constructora i això els ha permès reduir l’endeutament. Què passarà, però, quan d’aquí a uns anys, previsiblement, el ritme de la construcció baixi?”, va reflexionar. Per tot plegat, va concloure que la missió conjunta és poder disposar del capital suficient per cobrir les necessitats de l’estat del benestar sense abandonar les inversions.

Aquesta primera presa de contacte entre les diferents institucions del país té un recorregut més llarg en el temps i cercarà solucions “sense marcar-se terminis”, de manera que el debat s’allargarà fins a la legislatura vinent. “Hem de deixar totes les portes obertes, figures directes i indirectes”, va asseverar.

‘La reformeta’

En paral·lel, Jover va anunciar ahir que el Govern entrarà a tràmit parlamentari de forma “imminent” la reformeta, una avantsala de la profunda reforma fiscal de la propera legislatura. En aquesta reformeta només es corregiran figures recaptatòries dependents de l’executiu. “Aquí introduirem certs matisos als impostos, associats a algunes deduccions que es modifiquen i que esperem que obliguin a una millor recaptació”, va dir.

"SI VAN ALS TRIBUNALS HO VEUREM MÉS COM UN ARBITRATGE I NO COM UN CONFLICTE"

D’altra banda, el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, va pronunciar-se ahir respecte de les discrepàncies entre l’executiu i les corporacions al voltant del litigi sobre les transferències comunals del 2017. “Ens van fer el recurs administratiu corresponent i hem fet una resolució negativa i l’argumentem de la manera més àmplia possible per convèncer els comuns que les seves peticions no s’ajustaven a la llei”, va afirmar el ministre. Així mateix, va tractar de rebaixar la tensió assegurant que aquesta situació “no la viuria com un conflicte, sinó com una interpretació diferent de la llei”. “Si al final els comuns decideixen anar als tribunals per dirimir ho veurem més com un arbitratge que no pas com un conflicte”, va concloure. Finalment, va descartar que s’hagi de produir una segona aportació dels comuns al fons de solidaritat del Govern. “Ja s’ha acabat la participació massiva d’ajuts i tenim el muscle financer suficient per assumir les nostres obligacions”, va subratllar Jover. A més, va recordar que ja hi ha una contribució periòdica de les corporacions.

tracking