'L'ÚLTIMA PARAULA'

El marge de la 'tarifa Juberri'

Casadevall i Ferreira coincideixen en la conveniència de mantenir l’estructura de monopoli en les telecomunicacions i debaten sobre la capacitat d’abaixar preus i apujar prestacions

A l'esquerra, Lluís Ferreira, i a la dreta, Carles Casadevall, asseguts al plató de Diari TV.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Les telecomunicacions nacionals tornen a estar al centre del debat arran dels atacs hackers que van tensionar la xarxa fa un parell de setmanes. Tot i els nous protocols implementats per reforçar la ciberseguretat, aquests no seran els últims, tal com va advertir ahir el portaveu d’Andorra Telecom, Carles Casadevall, a L’última paraula. Malgrat això, ni el mateix president de l’Associació de Consumidors d’Andorra (ACU), Lluís Ferreira, convidat també a Diari TV, va gosar posar en dubte la conveniència de mantenir el monopoli d’Andorra Telecom en aquest sector. “Això ajuda a finançar els pressupostos de l’Estat”, va remarcar Ferreira respecte a la no liberalització del mercat.

Ara bé, sobre el model de gestió de la parapública, Ferreira i Casadevall van expressar les seves divergències sense abandonar enriquidores reflexions que van elevar la qualitat del debat. “Vull reconèixer el tracte d’Andorra Telecom en l’atenció al client, realment és un servei premium. Però també és cert que fent un càlcul bàsic dels serveis que tenim i el que paguem, comparat amb el país veí, hi ha una diferència molt gran”, va sostenir. Il·lustrant amb exemples de prestacions ofertes de forma equiparable entre operadors espanyols i Andorra Telecom, Ferreira va concloure que s’hauria de buscar “un major equilibri”. “No dic que haguem d’arribar a tenir els mateixos preus perquè el nostre mercat és més limitat, però potser hauríem de buscar alguna fórmula de compensació beneficiosa per a totes dues parts”, va apuntar.

El portaveu de la parapública va defugir de la comparació i va abordar el debat tarifari esgrimint arguments al voltant del context nacional i internacional. “Estem enmig dels dos mercats més agressius de telecomunicacions de tot Europa. Parlem amb els seus operadors i realment estan malament perquè els resulta impossible fer inversions”, va exposar. De fet, posats a emmirallar-se amb els països veïns, Casadevall va recordar que la inversió dels operadors espanyols en 5G es va concentrar en les grans ciutats, “on tindran més rendiment”, en lloc de les zones rurals, “on feia més falta”, va postil·lar. “Si nosaltres ens volem centrar a començar a fer coses agressives en què només surtin els números llavors no podrem oferir el famós servei universal”, va incidir. “Tu te’n vas a Juberri i pots demanar un gigabit per segon. Si camines un quilòmetre en línia recta i vas a Arcavell, no tenen ni ADSL”, va manifestar Casadevall, que va insistir que l’abastiment de fibra òptica a totes les llars del país suposa una despesa d’uns nou milions d’euros.

Convençut parcialment de les explicacions del representant d’Andorra Telecom, Ferreira va anar un pas més enllà i va collar la parapública conscient que l’absència de competència pot convidar a l’autocomplaença. En aquest sentit, va suggerir millorar les prestacions de la tarifa bàsica de 16 euros passant d’una velocitat de 300 Mbps a 700 Mbps sense haver de reduir els guanys d’Andorra Telecom. Una proposta que Casadevall es va comprometre a “estudiar”.

Finalment, sobre les incidències a la xarxa, Ferreira va mostrar-se partidari d’establir un règim de compensació que prevegi reduccions a la tarifa mensual en funció del tipus d’afectació, quelcom que Casadevall va rebutjar en considerar que els atacs de hackers no són imputables a Andorra Telecom.

ANDORRA TELECOM MANTÉ CONVERSES AMB ELS YOUTUBERS

Jordi Nadal, director general d’Andorra Telecom, va fer saber ahir en el marc de la roda de premsa de presentació del cicle de xerrades contra el ciberassetjament Internet Obsession? que la parapública ha mantingut converses amb la majoria dels youtubers. Uns diàlegs que, segons va explicar Nadal, estarien enfocats a trobar la solució perquè no es torni a repetir un episodi hacker com el que va patir la comunitat d’streamers el cap de setmana del 22 de gener. “Com a empresa pública no podem permetre que s’ataqui una institució, una empresa, un banc o youtubers que vulguin treballar al país. Per tant, prendrem les mesures tecnològiques que siguin necessàries per evitar que torni a passar”, va assegurar, a més d’explicar que es troben en alerta màxima.

tracking