Successos

Quinze rèpliques del sisme de 3,8 graus de la matinada

L'epicentre del terratrèmol s'ha situat a 3,7 quilòmetres de profunditat a Os de Civís

Terratrèmol
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra Recerca +Innovació ha anunciat que s'han produït 15 rèpliques del terratrèmol principal de magnitud 3,8 que s'ha percebut aquesta matinada a Andorra. L'entitat precisa que una de les rèpliques del sisme "ha estat localitzada a Andorra i la resta al voltant d'Os de Civís" i detallen que la rèplica de major magnitud (M 1.7) ha tingut lloc a les 3.10, pocs minuts després del tremolor més gran. La majoria de les rèpliques han sigut de magnitud inferior a 1.

El terratrèmol de 3,8 graus de magnitud ha afectat el Principat a les 3.02 hores i ha estat "fortament percebut" a tot el territori andorrà.L'epicentre s'ha situat a Os de Civís a una profunditat de 3,7 quilòmetres que es considera "superficial", segons ha explicat la investigadora d'Andorra Recerca+Innovació, Natàlia Gallego. L'especialista ha indicat que "l'hipocentre, el punt on s'ha trencat la placa i s'ha alliberat l'energia ha estat superficial i això és un factor que ha fet que es notés més" el sisme entre la població.

Els bombers han rebut diverses trucades de ciutadans que demanaven pel que ha succeït però no s'han registrat danys materials o humans causats pel sisme. La policia també ha rebut nombroses trucades de persones que informaven del que acabaven de sentir però els agents del cos de seguretat no han hagut de fer cap intervenció.

Passats uns minuts les xarxes s'han omplert d'usuaris de totes les parròquies indicant que el tremolor s'havia sentit amb claredat. La majoria d'ells asseguren haver-se despertat per la intensitat del sisme.

Andorra Recerca i Innovació ha obert un qüestionari perquè els ciutadans aportin informació sobre la percepció del terratrèmol accessible des de l'adreça https://cres-enquestesonline.iea.ad:4443/online.php?pid=CENMA

Les primeres estimacions mostren que la major part de la ciutadania ha rebut el sisme "fortament", segons informa Andorra Recerca, especificant que es tracta del nivell 5 dels 12 establerts segons l'estimació de la intensitat percebuda. Aquesta catalogació significa que "el terratrèmol el perceben a l'interior dels edificis la majoria de persones i poques al'exterior. Moltes persones que dormen es desperten. Alguns s'escapen dels edificis,que tremolen íntegrament. Els objectes penjats es balancegen considerablement. Elsobjectes de porcellana i cristall entrexoquen. La vibració és forta. Els objectes alts bolquen. Portes i finestres s'obren i es tanquen soles. Danys insignificants a lleugers (cap dany estructural) en alguns edificis amb estructura de fàbrica", segons detalla en un comunicat. Natàlia Gallego ha especificat que quan es finalitzi l'enquesta sobre la percepció entre la població probablement la intensitat serà de 4.

L'epicentre s'ha situat a Os de Civís, la mateixa zona propera al port de Cabús (la Massana) que ja en va registrar un el passat dia 12 de gener però en aquell cas la magnitud va ser inferior: 2,5 graus. I un altre de 3,6 de magnitud que es va produir l'11 d'octubre.

Mapa amb les 15 rèpliques registrades als sismògrafs

Un terratrèmol a l'Alt Urgell de 3,8 graus sacseja Andorra

Un terratrèmol a l'Alt Urgell de 3,8 graus sacseja Andorra

tracking