El dèficit del 2021 és de 80 milions

Jover anuncia una reducció de la liquidació prevista en 49 milions d’euros i López es mostra “desconcertat” pels càlculs del Govern

El ministre de Finances, Eric Jover, durant una intervenció, ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La pandèmia colla però no ofega. Aquesta vindria a ser la lectura que es desprèn de la correcció pressupostària que va permetre ahir al ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, informar d’un dèficit de 80 milions d’euros per al tancament comptable del 2021, que suposa una reducció de 49 milions d’euros respecte a la liquidació inicialment prevista i de 24 milions en comparació amb els comptes del primer any marcat per la covid-19.

“No hem retallat despeses, sinó que és gràcies a la reactivació de l’economia que hem tingut més ingressos”, va afirmar. En aquest sentit, Jover va destacar la capacitat del país de “créixer ràpid” malgrat haver tingut un primer trimestre que convidava al pessimisme per les restriccions de mobilitat. “No vam tenir un hivern des d’un punt de vista turístic”, va recalcar. A més, va apuntar que la tendència de recuperació de l’economia permetrà revisar a l’alça la previsió de creixement del PIB durant aquest 2022 fins al 7,8%, en lloc del 7,1% que estimava el departament d’Estadística.

El president del grup parlamentari del PS, Pere López, va observar amb reticències la rebaixa del dèficit i va mostrar-se “desconcertat” amb l’anunci del ministre. “Van presentar una previsió de liquidació de 129 milions d’euros a final d’octubre. No hi ha reactivació econòmica per recuperar 49 milions d’euros en dos mesos. A mi em sona més aviat a desgavell o com si algú no ho ha comptabilitzat abans bé”, va manifestar López.

La majoria valida el pressupost

El Consell General va aprovar ahir a la tarda, amb els 17 vots favorables de la majoria i els 11 vots contraris de l’oposició, el projecte de llei del pressupost per al 2022, que preveu ingressar 465 milions d’euros; destinar 491,5 milions d’euros al capítol de despeses; materialitzar inversions per valor de 37,5 milions i reduir el dèficit fins als 26,5 milions. El titular de Finances va reivindicar les bonances d’uns comptes que permetran a l’Administració “afrontar amb garanties” la gestió de la pandèmia i avançar en el desenvolupament de les polítiques recollides al programa l’Horitzó 23.

Així mateix, Jover va asseverar que el pressupost del 2022 continuarà preservant el caràcter “d’excepcionalitat” que comporta la pandèmia. Per aquesta raó, va fer èmfasi en l’increment de les partides pressupostàries destinades al ministeri de Salut, que creixerà un 10% fins als 90,2 milions d’euros, i al ministeri d’Afers Socials, que augmentarà un 8% i s’elevarà fins als 33,5 milions d’euros. Des del faristol de l’hemicicle, el ministre també va treure pit a causa de l’evolució del mercat laboral, tot destacant els 230 milions d’euros en concepte de crèdits tous posats a disposició de les empreses i les 428 persones inscrites actualment al servei d’Ocupació. “És la millor dada des de fa 22 mesos”, va manifestar.

El president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va incidir que aquest pressupost marcarà “un punt d’inflexió” en la recuperació econòmica post­pandèmica sense deixar de banda “l’equitat social”. Un dels aspectes en què el dirigent demòcrata va posar el focus va ser en l’aposta del Govern per traslladar el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat a l’antic hotel Casamanya, ubicat a la parròquia d’Ordino. “El quart va acceptar i és un model de projecte dinamitzador per a una parròquia amb tradició agrícola i ramadera que és el primer territori andorrà reserva de la biosfera”, va comentar.

Des de la bancada socialdemòcrata, López va lamentar la manca de diàleg de la majoria a l’hora de configurar uns comptes “poc realistes”. “És el seu projecte i nosaltres no hi hem intervingut perquè no ens han deixat incidir gaire”, va afirmar. Sobre aquesta qüestió, va insistir que de les 15 esmenes presentades només una se’ls ha pres en consideració en la qual es modificava un aspecte del redactat del text. El líder de l’oposició va deixar palès que les prioritats dels socialdemòcrates passen per abordar la problemàtica de l’habitatge i va desmarcar-se de la política de subvencions esportives sostenint que “no només hi ha esquí i futbol”.

Precisament aquest últim bloc va protagonitzar una de les enganxades del debat amb el president del grup parlamentari de L’A, Ferran Costa, acostumat ja a entrar al cos a cos amb el dirigent del PS. El conseller liberal va acudir a l’hemeroteca i va citar un edicte del 15 de setembre del 2010 per recordar les subvencions de l’època en la qual el Partit Socialdemòcrata governava. “Promocionar només l’esquí i el futbol és bàsicament el que vostès feien”, va indicar Costa. Igualment, també va demanar a López que no s’erigís “en l’estendard de la protecció de la cultura” quan el segon va penjar-se la medalla d’haver pres la iniciativa de crear l’estatut de l’artista.

El president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat, va enfocar el debat des de la forma i no el fons ja que, al seu parer, el projecte de llei del pressupost incorre en una vulneració de la Llei de finances públiques. Segons Pintat, es modifiquen i deroguen normes “que allunyen la gestió de la despesa pública dels principis constitucionals d’eficiència”, raó per la qual va titllar el pressupost “d’aparença”. “Avui ha perdut una oportunitat de plantejar-nos com construiria una Andorra diferent”, va replicar Jover al dirigent lauredià.

Al seu torn, el president del grup parlamentari de CC, Carles Naudi, va verbalitzar que amb aquest pressupost “no només es tiren endavant els projectes, sinó que no es deixa ningú enrere”. “El pressupost permet seguir empenyent amb un marc jurídic, social i econòmic estable”, va exposar. En darrer lloc, la consellera no adscrita, Carine Montaner, va advertir el Govern que “Andorra ha de preparar-se per a una crisi econòmica sense precedents” i va advocar per “evitar malgastar els diners públics en projectes faraònics”. Montaner també va emplaçar la síndica general a prendre un “canvi de rumb” davant l’actitud “d’alguns consellers” que van “riure’s a la cara”.

El cap de Govern conversant amb el ministre de Finances ahir a l'hemicicle.

tracking