x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
la repercussió de la resolució del tribunal de justícia de la UE

Els immobiliaris dubten de l'impacte de la sentència

L’AGIA no creu que “mogui el mercat”, mentre que el cap de Govern afirma que no resoldrà la problemàtica de l’habitatge
El sector no creu que hi hagi un increment significatiu de l'oferta d'immobles.

El sector no creu que hi hagi un increment significatiu de l'oferta d'immobles.

El sector no creu que hi hagi un increment significatiu de l'oferta d'immobles.

DIARI D'ANDORRA
Actualitzada 29/01/2022 a les 12:05
Quin impacte tindrà la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l’anomenat model 720 espanyol en el mercat immobiliari andorrà? Per al sector no serà una repercussió destacada, una que “mogui el mercat” i esdevingui solució a la manca d’habitatge. Així es va expressar ahir el president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), Jordi Galobardas, que va assenyalar que celebren que la sentència pugui ser una sortida per a persones “en situacions complexes que les puguin arreglar i regularitzar” però que, en tot cas, “no pensem que n’hi hagi tants”, referint-se als immobles suposadament tancats per la por dels propietaris a les sancions de la Hisenda espanyola. I és que Galobardas va indicar que hi ha qui ja ha regularitzat les propietats, que ha trobat vies per llogar-les o que encara que sigui ara que aprofitarà l’oportunitat legal per fer-les aflorar no les posarà al mercat.

També es va referir a l’impacte la sentència el cap de Govern. I per repetir el missatge de prudència respecte a la interpretació que ja va llançar dijous el ministre portaveu, Eric Jover. Xavier Espot va recordar que calia esperar a l’acció de l’administració espanyola i com acabarà aplicant la resolució, tot i que va admetre la possibilitat que “a mitjà o llarg termini” puguin aflorar “un nombre significatiu d’habitatges” que ara estan en una situació de “llimb jurídic i fàctic”. En tot cas, va deixar clar que no serà la solució a una problemàtica de falta d’immobles que és més “àmplia i global”.

Arribat a aquest punt va carregar contra la visió socialdemòcrata, criticant que “és una manera molt parcial i esbiaixada d’abordar aquesta problemàtica” perquè basen la solució sols en l’habitatge públic. Espot va recordar que el Govern ja treballa en aquesta via amb projectes com el de la Borda Nova, però que “aquesta és només una palanca, hi ha una altra palanca que és important que és la de la incentivació del sector privat”, i va destacar la incidència de la rebaixa de la cessió urbanística al 0% per fomenar l’edificació de lloguer.
 
HI HAURÀ PRESCRIPCIÓ I SANCIONS "PROPORCIONADES"
La ministra d’Hisenda i Funció Pública espanyola, María Jesús Montero, va confirmar ahir que el govern modificarà el model 720 de declaració de béns a l’estranger i va precisar que s’hi introduirà un termini de prescripció i que les sancions seran “proporcionades”, els dos grans elements que qüestiona la sentència europea. Montero va precisar que les correccions que ha d’introduir l’executiu espanyol es dirigeixen cap a la imprescriptibilitat del potencial deute tributari generat en cas de no presentació del model, de manera que hi haurà un període de prescripció. Així mateix, ha afirmat que es rebaixarà l’import de les sancions imposades, que Montero ha descrit com a “abusives” i les ha atribuït “al senyor Montoro –titular d’Hisenda quan es va aprovar el model–, que va voler compensar l’amnistia fiscal que havia produït”. La ministra va deixar clar que es faran aquestes dues correccions però que “segueix vigent la presentació d’aquest format”, tot recordant que el termini per presentar el model 720 conclou el 31 de març.


Des que va entrar en vigor la declaració de béns a l’estranger de contribuents espanyols, prop de 60.000 han rebut algun tipus de sanció per un import de 230 milions d’euros, xifra que ara està en entredit per les demandes de retorn que li poden ploure a l’administració espanyola a conseqüència de la sentència.
  • #3 Jordi
    (29/01/22 09:07)

    EspaÑa fa el que vol, un pais en desordre dins la UE.

    Respondre
  • #2 John galt
    (29/01/22 07:48)

    Lamentable com sempre. Aixo demostra que aquest colectiu esta gaudint de la terrible situació de manca de pisos i especulació sobre bens limitats. Si no hi ha pisos buids, pq govern va instaurat la famosa taxa? I pq estan buids? Pq senzillament no es pot operar amb ells. The bubble is over. Aquesta professió és un clar lastre per al desenvolupament dels drets constitucionals d'accces a un habitatge digne.

    Respondre
  • #1 Les dues Andorra
    (29/01/22 07:28)

    "Diposita els teus diners aquí i compra aquestes propietats, que te'ls custodiarem millor que ningú i ens tindràs més a prop per fer la visiteta dels dissabtes..."

    P.D. I després es baixen els pantalons, els deixen sense capacitat de moviment i els entreguen.

    P.D. A la duana són 9.999 € per vehicle. (Millor 9.900 €...)

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts