UN CONFLICTE RELIGIÓS

La nena acudeix a l'escola però no hi pot entrar pel vel

Els dos germans acudeixen cada dia al centre d’Escaldes-Engordany i els responsables apliquen la normativa interna que veta el hijab

L'escola andorrana d'Escaldes-Engordany.DIARI D'ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’afer de la nena d’onze anys que vol anar a classe amb el hijab lluny d’apaivagar-se es complica. Ara tant ella com el seu germà acudeixen cada dia a l’escola andorrana d’Escaldes-Engordany –el centre que els va adjudicar el ministeri d’Educació– per ordre del batlle. Finalment, la justícia ha mogut la primera fitxa en tot aquest afer i la menor es veu obligada cada matí a desplaçar-se a l’escola per no incrementar la problemàtica de l’absentisme i posar en perill la custòdia dels pares.

Tot i això, la situació és, com a mínim, la mateixa. La decisió del batlle no ha implicat que els dos germans es reincorporin a classe –el curs es dona ja per perdut a aquestes alçades–, ja que la nena insisteix que vol dur el vel islàmic i els responsables del centre, emparant-se en el contingut de la normativa interna, no li permeten entrar. Això fa que l’adolescent abandoni cada dia l’aula, i ho fa acompanyada del germà com a mostra de solidaritat.

És evident que hi ha un estira-i-arronsa i que de moment la intervenció dels tècnics d’Afers Socials no ha aconseguit doblegar la ferma decisió de la nena. La mare únicament va comentar ahir que “res ha canviat” i que segueixen els contactes amb Afers Socials. La ministra Judith Pallarés va evitar ahir referir-se al tema perquè, com havia explicat en altres ocasions, té l’obligació de preservar la intimitat dels germans i els professionals consideren que la pressió mediàtica no ajuda a resoldre aquest conflicte.

A més, segons ha pogut saber el Diari, la mare s’ha posat en contacte amb la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza, qui suposadament s’hauria compromès a donar-li suport en aquest espinós assumpte.

La família és conscient que hi ha un protocol que està en marxa i que l’absentisme escolar pot acabar amb la retirada de la custòdia dels bessons. Afers Socials està tractant la problemàtica com els altres casos d’absentisme i la pèrdua de la custòdia és una possibilitat plausible si persisteix l’actitud d’aquesta família musulmana, originària de Melilla.

Passades les vacances de Nadal hi va haver una espurna d’esperança perquè la nena s’havia compromès a tornar a col·legi sense el vel, i es van obrir moltes expectatives en aquest sentit.

No obstant això, i sempre segons la versió que va explicar en aquell moment la mare, un incident amb un veí que hauria amenaçat el germà quan era al carrer amb al bicicleta va tornar a encendre els ànims dels menors que van queixar-se, una vegada més, “que se’ls vol fer mal”, va explicar la dona, qui va assegurar que ella i el seu marit intenten fer-li veure a la nena que és millor treure’s el hijab que esperar la resposta de la Batllia.

LA JUSTÍCIA HA DE DECIDIR SOBRE LA NORMATIVA INTERNA

Mentre els professionals d’Afers Socials treballen diàriament amb la menor per fer-li veure que el vel s’ha de deixar a l’escola i que a fora no hi ha cap prohibició, la família confia que la Justícia determini que la normativa interna de l’escola no té pes suficient per impedir el hijab a les aules. La resolució, però, es farà esperar. La Batllia ha comunicat a la família musulmana que necessita més temps per pronunciar-se sobre el recurs d’empara urgent i preferent perquè se li reconegui anar a classe. En teoria, la resposta en aquest procediment havia de ser ràpida, però a la pràctica la batlle es justifica dient que no ha disposat de prou dies hàbils per estudiar el recurs i ha avançat que trigarà més del que s’esperava. Jurídicament la família defensa que s’està atemptant contra la Constitució sobre la base d’un reglament escolar “que no està ni publicat i que no té cap valor legal per impedir que una nena vagi a l’escola amb vel”. Si el Govern vol vetar qualsevol símbol de caràcter religiós a l’ensenyament andorrà ho hauria de fer a partir d’una llei qualificada, afegeixen.

tracking