sentència europea

Els Pujol exigiran que els tornin una multa d'1,7 milions d'euros

La família va ser sancionada quan va regularitzar els diners que tenia a Andorra

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La família Pujol exigirà que li tornin 1,7 milions d’euros, més interessos, amb els quals va ser multada per la Hisenda espanyola quan l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol va regularitzar el 2014 els diners que tenia als comptes de Banca Privada d’Andorra (BPA) i Banco Madrid, la filial espanyola de l’entitat intervinguda el 2015 arran de la nota de la FinCEN nord-americana. A més de l’expresident, la seva dona, Marta Ferrusola, i quatre dels seus fills van presentar declaracions complementàries després que ho fes Jordi Pujol. Tots sis van regularitzar els béns a través del model 720 i, segons van explicar fonts de la defensa de l’expresident de la Generalitat al Diari, en el seu dia van recórrer contra el pagament en considerar que la llei de la qual emanava el model era contrària a dret. La família Pujol va recórrer contra la multa, a instàncies espanyoles, en considerar-la desproporcionada i pel fet que a Espanya no hi ha prescripció pels delictes relacionats amb els béns no declarats a Hisenda. En aquest s’argumentava que els únics delictes que no prescriuen són els relacionats amb els crims contra la humanitat. Les mateixes fonts van explicar que a tots aquells que van impugnar la multa imposada arran de la presentació del model 720 se’ls acabarà donant la raó arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE.

D’altra banda, mitjans espanyols van informar ahir que la sentència tindrà efectes retroactius beneficiosos per al rei emèrit. La resolució es va conèixer en un moment crucial perquè s’aclareixi el futur judicial i la tornada a Espanya del monarca, ja que està previst que en les properes dates la Fiscalia espanyola arxivi les diligències d’investigació obertes contra ell, decisió que la Fiscalia condicionava el mes passat precisament a rebre un darrer informe de l’Agència Tributària.

ELS TÈCNICS DEL MINISTERI D'HISENDA CULPEN LA MINISTRA DE LA "GARROTADA"

El col·lectiu de tècnics del ministeri d’Hisenda (Gestha) espanyol va culpar ahir l’actual departament de la ministra María Jesús Montero de la “garrotada” del Tribunal Europeu de Justícia sobre el model 720 de declaracions de béns a l’estranger per no haver-lo modificat abans, malgrat els advertiments llançats des de l’entitat des de l’any 2018. D’altra banda, l’Associació d’Inspectors d’Hisenda de l’Estat espanyol va considerar lloable que s’eliminin els obstacles a la lliure circulació de capitals a la Unió Europea, però no ho comparteix en el cas de la circulació de capitals en benefici de paradisos fiscals i jurisdiccions no cooperatives. Per últim, el Consell General de Col·legis de Gestors Administratius espanyol va indicar ahir que la sentència del Tribunal Europeu de Justícia que qüestiona les sancions del model 720 d’Hisenda sobre declaració de béns a l’estranger és “la crònica d’una mort (parcial) esperada”.

tracking