Reduït a 4 dies l'aïllament de no immunitzats contactes de positiu

Salut redueix a quatre dies el confinament de persones no immunitzades que siguin contacte de positius i donin negatiu al test d’antígens

Reduït a 4 dies l'aïllament de no immunitzats contactes de positiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comportament de la variant òmicron, més infectiva però més lleu, ha obligat el ministeri de Salut a reajustar els protocols d’aïllament per a les persones que siguin contactes d’un positiu.“Estem veient que el període d’incubació de l’òmicron és molt curt i que, per tant, les persones que són contacte presenten i acaben sent casos positius al cap de 24 o 48 hores, màxim 72 hores”, va assenyalar el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir en roda de premsa.

D’aquesta manera, el nou protocol, que entrarà en vigor a partir de dilluns, preveu quatre dies de confinament –en lloc de set– per a les persones no immunitzades que presentin simptomatologia i tinguin un resultat negatiu d’un test d’antígens al quart dia, sumat a tres dies més de vigilància passiva. Per a les persones immunitzades, no caldrà romandre en aïllament i s’establirà un termini de set dies de vigilància passiva en substitució dels deu que hi havia fins ara.

Una altra puntualització remarcable és que les persones immunitzades que siguin contacte d’un positiu i no presentin simptomatologia s’hauran d’aïllar i fer una TMA al cap de 48 hores en lloc de 72 hores després com estava decretat anteriorment. En cas de no estar immunitzat, es procedirà a un aïllament de quatre dies –en lloc de sis– i a partir de llavors, amb una prova negativa, haurà de seguir tres dies en vigilància passiva. Per últim, no hi ha cap canvi en el protocol pel que fa als casos positius de covid-19.

Per tot plegat, va posar en relleu que “estem davant d’una altre malaltia i la situació és diferent”. “No hem d’utilitzar els mateixos mètodes diagnòstics ni la mateixa intensitat”, va afegir Benazet, que va incidir que l’estratègia actual passa més pels tests ràpids d’antígens que no pas per la TMA. En aquest sentit, per descongestionar la càrrega de feina dels metges referents, el titular de Salut va diferenciar la simptomatologia lleu dels casos considerats greus. La febre durant més de tres dies, l’empitjorament de la tos, la dificultat respiratòria, el dolor o la pressió al pit, la debilitat, el mareig o la confusió són alguns dels símptomes que mereixerien encendre les alarmes.

Actualització sanitària

El retard en la notificació de resultats de TMA pendents des de principi de setmana va provocar ahir un substancial increment dels positius registrats. Així doncs, Salut va registrar un total de 824 positius nous, als quals cal afegir 15 positius de turistes. El total de contagis al país s’eleva a 33.025, mentre que la xifra de malalts actius arriba als 5.009. Quant a les recuperacions, un total de 27.872 persones han rebut l’alta mèdica. Les defuncions segueixen estabilitzades en 144.

A l’hospital baixa la pressió sanitària amb tres pacients a planta i cinc a l’UCI, tots amb ventilació mecànica. Pel que fa a El Cedre, la detecció de nous usuaris positius obliga la direcció del centre sociosanitari a mantenir tancada la tercera planta. Quant a l’afectació escolar, hi ha un total de 253 aules amb algun tipus d’aïllament: 214 en vigilància activa i 39 en vigilància passiva.

ACORD AMB GRIFOLS PER REPARAR UNA TMA EN "CAS GREU"

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar ahir en roda de prems que el Govern disposa d’un acord amb Grifols –la farmacèutica que va cedir les dues TMA de forma gratuïta al país– per tal que si mai s’espatlla “de forma greu” una de les dues màquines “pugui ser substituïda en un període màxim de 48 hores”. En aquest sentit, va exposar que pel seu volum, adquirir una nova TMA no sigui una possibilitat “perquè no es podria encabir al laboratori”. Tot i això, el ministre va recordar que també disposen de màquines PCR i en cas d’extrema necessitat també es podria recórrer a la col·laboració de laboratoris externs. En aquests moments, hi ha 988 proves TMA en procés de diagnòstic que s’han acumulat al laboratori fruit del retard d’aquesta setmana. Tot i això, Benazet va explicar que està previst notificar els resultats en un període inferior a les 24 hores. “La TMA s’està recuperant amb força rapidesa”, va afirmar. D’altra banda, Salut va informar de l’administració ahir de 918 terceres dosis, que eleven a 151.860 el nombre total d’injeccions inoculades al país.

tracking