x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
al·legat al ple del tribunal superior

L'advocat Silvestre denuncia una “persecució” per part de la justícia

El lletrat considera vulnerats els seus drets fonamentals a un judici de durada raonable, a la intimitat i al secret professional
L'advocat Josep Anton Silvestre entrant a la seu de la Justícia.

L'advocat Josep Anton Silvestre entrant a la seu de la Justícia.

L'advocat Josep Anton Silvestre entrant a la seu de la Justícia.

Fernando Galindo
Actualitzada 22/01/2022 a les 11:03
El lletrat Josep Anton Silvestre va protagonitzar ahir la seva pròpia defensa en el marc d’un procediment penal que fa tres anys que està obert i en el qual se l’acusa d’un presumpte delicte de blanqueig de capital per no haver declarat la suma de 500.000 euros. Es tracta d’uns diners que va rebre en forma de gratificació per part d’un client veneçolà a qui va representar, juntament amb un altre advocat, per aconseguir el desbloqueig de 200 milions d’euros que la justícia mantenia retinguts a BPA mentre comprovava la licitud del seu origen.

El lletrat va reclamar davant el ple del Tribunal Superior que es condemni l’Estat a la multa simbòlica d’un euro pel mal funcionament de la justícia i per l’existència d’error judicial, en considerar que ha estat víctima d’una persecució judicial en què s’han realitzat “diligències prospectives” o “fishing expedition”, assegurant que “van anar a buscar un delicte, a buscar què podien imputar-me”, o el que és el mateix, “van anar a veure què pesco”.

Durant el seu al·legat, Silvestre va denunciar que s’està vulnerant el seu dret a un judici de durada raonable, ja que fa tres anys que es troba immers en un procés sobre el qual la justícia no es pronuncia i ignora les diverses peticions de desprocessament. “Des del 2019 hi ha una petició de desprocessament que encara està pendent de resoldre i s’han fet diverses insistències”, va assegurar, mentre va qüestionar els motius de les dilacions indegudes en el seu cas –que considera injustificables pel col·lapse judicial o la pandèmia–, quan “les querelles contra els batlles volen”.

En aquest sentit, el lletrat va apuntar el perjudici professional i personal que se li està causant en mantenir-lo processat i vinculat amb una causa tan complexa, i va fer al·lusió a la cita de l’escriptor txec Franz Kafka segons la qual “el procés és la condemna”. Amb això pretenia reivindicar que la vinculació d’un advocat “en una macrocausa implica la mort civil i coarta la seva llibertat i dignitat professional”, perquè “perjudica el seu bon nom com a advocat”.

A banda de les dilacions indegudes en el processament i la mateixa persecució judicial que considera que ha patit, l’advocat penalista va denunciar haver estat víctima també d’una violació dels seus drets fonamentals a la intimitat i al secret judicial, argumentant que es van analitzar els seus comptes bancaris sense que existís el seu consentiment ni autorització judicial, fet que va permetre descobrir les dades personals dels seus clients. “En cap moment he autoritzat que se cedís a tercers els comptes o les dades dels mateixos”, va criticar, a més de recordar que “quan s’ataca la intimitat i el secret professional s’ha de fer amb un aute motivat”.

Durant la seva llarga exposició, Silvestre es va remuntar a l’any 2018, quan se’l va processar per blanqueig de capital per no haver declarat la suma de 500.000 euros que va rebre en forma de gratificació per part del client veneçolà a qui va aconseguir alliberar 200 milions d’euros retinguts al banc davant la sospita de la seva procedència il·lícita. La batlle va resoldre desbloquejar aquest import per manca d’indicis i el client es va servir de part d’aquests diners per agrair a Silvestre la seva defensa. En aquest sentit, el lletrat va argumentar que es tracta “d’una gratificació que neix de la voluntat unilateral del client de gratificar-nos la feina ben feta”, i que “com a advocat penalista he rebut una gratificació que agraeixo i que, a més, em mereixia!”.

Silvestre va justificar que va rebre l’ingrés al seu compte personal i que no va realitzar una minuta ni cap factura perquè aquests diners no formaven part dels seus honoraris. Segons va indicar, tampoc va amagar la seva procedència ni es va qüestionar si qui l’hi havia donat els havia aconseguit de manera il·lícita, ja que la mateixa justícia els havia desbloquejat en concloure que no hi havia indicis que tinguessin un origen il·legal. De fet, el lletrat va criticar que la batlle que el va processar al·legant que existien indicis per no acceptar la gratificació va ser la mateixa que prèviament havia resolt alliberar els diners bloquejats.

CRONOLOGIA

1. DESBLOQUEIG DELS 200 MILIONS D’EUROS
Silvestre va defensar, juntament amb un company, un client veneçolà a qui va aconseguir desbloquejar 200 milions d’euros retinguts al banc

2. PAGAMENT D’UNA GRATIFICACIÓ DE 500.000 EUROS
Amb una part dels diners desbloquejats, el client veneçolà va donar 500.000 euros a Silvestre en forma de gratificació.

3. PROCESSAMENT PER BLANQUEIG DE CAPITAL
La batlle que va alliberar els diners va processar Silvestre per blanqueig de capital, en acceptar i no declarar la suma de 500.000 euros
Etiquetes
Veure’n més
49
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts