justícia

Silvestre denuncia que “el procés és la condemna”

L’advocat reclama penar a l’Estat perquè considera ser víctima d’una persecució judicial

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El lletrat Josep Antoni Silvestre ha protagonitzat avui la seva pròpia defensa en el marc d’un procediment penal que fa tres anys que està obert i en el qual se l’acusa d’un presumpte delicte de blanqueig de capital per uns diners que va rebre d’uns clients veneçolans.

Durant el seu al·legat, Silvestre ha fet al·lusió a l’escriptor txec Franz Kafka en lamentar que “el procés és la condemna”, ja que assegura que la vinculació d’un advocat “en una macrocausa implica la mort civil i coarta la seva llibertat i dignitat professional”. El lletrat ha reclamat davant el Tribunal Superior que es condemni a l’Estat a la multa simbòlica d’un euro pel mal funcionament de la Justícia en considerar que ha estat víctima d’una persecució judicial en què s’han realitzat “diligències prospectives”, assegurant que “van anar a buscar un delicte, a buscar què podien imputar-me”. En altres paraules, ha indicat que patit el que ha anomenat “fishing expedition” o el que és el mateix, “anar a veure què pesco”.

Així mateix, ha al·legat que s’està vulnerant el seu dret a un judici de durada raonable, ja que fa tres anys que es troba immers en un procés sobre el qual la Justícia no es pronuncia i ignora les diverses peticions de desprocessament, i ha qüestionat les dilacions indegudes en el seu cas quan “les querelles contra els batlles volen”. A banda de les dilacions, el demandant ha denunciat haver estat víctima d’una violació del dret a la intimitat i el secret judicial, argumentant que es van analitzar els seus comptes bancaris sense el seu consentiment ni autorització judicial, fet que va permetre descobrir els seus clients.

Suport de lletrats

Joan Antoni Silvestre ha rebut el suport de mig centenar d'advocats que l'han acompanyat aquest matí abans de l'inici de la causa on està processat per presumpte blanqueig de diners. Dies després que sorprenentment renunciés a la defensa dels seus clients a la causa primera de BPA, el lletrat ha tornat a la bancada en aquesta ocasió com a processat i alhora com a advocat, ja que assumeix la seva pròpia defensa en una acusació per presumpte blanqueig de diners que va rebre d’uns clients veneçolans, als quals va representar per aconseguir recuperar els fons que tenien retinguts a BPA abans de la intervenció per part del Govern.

Silvestre reclama al Tribunal que es condemni l’Estat andorrà i que se li imposi una multa simbòlica d’un euro. Alhora, el lletrat demanarà aquest matí a la sala magna que es destrueixin les gravacions i documents que l’afecten, tots relacionats amb la trama de Veneçuela, quan ell i un altre advocat van aconseguir que el Tribunal de Corts aixequés l’embargament dels comptes d’uns clients veneçolans.

La polèmica és del 2018, quan la Batllia va dictar el processament dels dos advocats andor­rans acusats del blanqueig d’una prima que van rebre de la trama veneçolana que suposadament va espoliar dos mil milions de dòlars de la petroliera pública veneçolana PDVSA. L’espoli va tenir lloc, segons els autes de la Batllia, a través de comptes de BPA i de societats pantalla que tenien l’objectiu d’amagar el veritable beneficiari i que van ser creades per BPA Serveis.

Els dos advocats tenien com a client algun dels teòrics caps de la trama i l’afer en conflicte era el bloqueig dels últims 200 milions d’euros que teòricament quedaven a BPA dels dos mil que havien circulat. Quan la UIFand va intervenir, per les sospites que els diners dels veneçolans eren delictius, els comptes van quedar retinguts amb aquests 200 milions. Finalment els diners van ser desbloquejats per manca de proves després de les comissions rogatòries enviades als Estats Units i Veneçuela, on no es va obtenir informació rellevant.

Els clients dels dos advocats, un cop es va aixecar l’embargament, van retirar els diners d’Andorra i els van expatriar a un altre país. Els advocats van cobrar la seva minuta pels honoraris que s’aproximaria als 200.000 euros cadascun. Però els clients, en agraïment per recuperar uns fons que estaven bloquejats, van decidir donar una gratificació de 400.000 euros a cada lletrat, una prima que no va ser declarada i per a la qual no hi ha factura per justificar-la. La gratificació de 400.000 euros no va ser declarada i els diners d’un dels lletrats van ser dipositats en un compte de BPA, encara sense que se’n pugui fer ús. El capital va estar allà fins la nota de la FinCEN que va acabar amb l’operativa del banc. Quan l’INAF va fer la intervenció, l’equip de PricewaterhouseCoopers (PwC) va analitzar els comptes de tots els clients. L’advocat va poder justificar la part corresponent a la minuta de 200.000 euros, però no disposava de la dels 400.000.

En aquells moments va argumentar que no estava declarada perquè es tractava d’una gratificació i per aquest motiu no es va generar una minuta. La troballa dels tècnics de PwC és la que va engegar tot el procés que avui té continuïtat.

El Mundo va publicar el 2015 que Corts havia autoritzat jerarques del règim veneçolà a retirar fons multimilionaris per falta de proves. La sentència va permetre desbloquejar centenars de milions d’euros que posseïen exdirigents veneçolans a BPA.

La Fiscalia andorrana es va oposar a la sentència fins que va ser inapel·lable mantenir el bloqueig dels diners veneçolans.

Aquests fons havien estat bloquejats el 30 de novembre del 2012 a petició de la Fiscalia d’Andorra en cooperació amb les autoritats dels Estats Units per presumpte delicte de blanqueig de diners.

Es va sospitar que aquests dirigents veneçolans rentaven a Andorra diners procedents de suborns internacionals a canvi d’adjudicacions de contractes públics per part del govern d’Hugo Chávez.

DENUNCIA A L'ONU PERSECUSIÓ AL PAÍS

L’advocat Josep Anton Silvestre va denunciar a l’ONU una presumpta persecució que pateix a Andorra a conseqüència del cas BPA. El defensor del lletrat andorrà va ser Gonzalo Boye, que va presentar un escrit al relator especial de les Nacions Unides denunciant la situació que teòricament es viu a Andorra. El relator de l’ONU vetlla per la independència de jutges, advocats i fiscals. Boye va manifestar que Silvestre ha patit una “campanya de desprestigi” i contra “la independència de l’exercici professional”.

tracking