Les restriccions es reduiran en dues o tres setmanes

Salut creu que en dues o tres setmanes es reduiran els contagis de coronavirus i es podran aixecar algunes restriccions

La simulació realitzada pel ministeri de Salut.GOVERN / DIARI D'ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una simulació realitzada pel ministeri de Salut albira que en dues o tres setmanes es podrien començar a relaxar les restriccions que ara mateix afecten l’oci nocturn i la restauració. Un relaxament de les mesures que també podria incloure l’obligatorietat de dur la mascareta en exteriors. Ho va dir ahir el titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, en què va donar part de la situació sanitària de la pandèmia de covid-19. “En una o dues setmanes podrem veure un canvi en l’afectació de la variant òmicron”, va dir Martínez Benazet, que va afegir que “quan comencin a baixar de 3.000 els casos actius –ahir eren 4.440– podrem començar a relaxar les mesures”.

El ministre, que va voler deixar clar que es tracta d’una simulació, ja que “la pandèmia ens ha donat moltes lliçons i hem de continuar sent molt cautelosos”, va dir, a preguntes dels periodistes, que el relaxament en les restriccions podria començar d’aquí a dues o tres setmanes. Va asse­nyalar que es rebaixarien les que afecten l’oci nocturn, un sector actualment tancat, i la restauració, en aquest cas les relacionades amb la capacitat interior i exterior de les taules. També va dir que una altra de les mesures que es podrien aixecar seria la de l’obligatorietat de dur la mascareta a l’exterior. Després d’especificar-ho, Martínez Benazet va matisar que es tracta d’“un desig”.

Qüestionat per si el relaxament de les mesures podria comportar que deixés de ser obligatori l’ús del passaport covid per fer determinades activitats, el ministre de Salut va donar a entendre que hores d’ara no s’ho plantegen, ja que “el virus s’encomana més de pressa entre persones no vacunades que entre vacunades”. Tot i això, va afirmar que “el certificat covid no ha vingut per quedar-se i quan no sigui necessari es traurà, ja que en el moment que estiguem bé no tindria cap sentit mantenir el passaport”.

Un any de la vacunació

Martínez Benazet, en la seva intervenció, va tornar a fer una defensa aferrissada de la vacunació, just un dia abans que s’acompleixi un any de l’inici del procés d’immunització de la població al Principat. “Demà [avui per al lector] farà un any que es va inicar el procés de vacunació, que ha ajudat a salvar moltes vides i que ens ha permès tenir obertes una part de les activitats econòmiques”, es va felicitar el ministre de Salut.

Va recordar que des del gener de l’any passat, quan es va començar a immunitzar la població, “hem vist com gràcies a les vacunes ha baixat l’índex de letalitat, que actualment és del 0,46, un dels més baixos d’Europa”.

El titular de la cartera de Salut també es va felicitar per la unitat de cures intensives de l’hospital, que “té una de les ràtios més altes d’Europa respecte a llits amb relació a la població. “Sense una unitat de cures intensives tan potent i la vacunació hauria estat impossible tenir obertes les fronteres i les activitats turístiques”, va sentenciar Martínez Benazet.

tracking