justícia

La Batllia retarda la decisió sobre la prohibició de dur el vel islàmic als centres escolars

La família sustenta que cal una llei qualificada i que no n’hi ha prou amb la normativa interna de l’escola per vetar el hijab

Porta d'entrada a l'escola d'Escaldes.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Batllia ha comunicat a la família musulmana que té una disputa amb els ministeris d’Educació i d’Afers Socials que necessita més temps per pronunciar-se sobre el recurs d’empara urgent i preferent (denominat 41.1) perquè se li reconegui anar a classe i que es vulnera un dret fonamental.

En teoria la resposta en aquest procediment ha de ser ràpida, però a la pràctica la batlle es justifica dient que no ha disposat de prou dies hàbils per estudiar el recurs i ha avançat que trigarà un mes a donar-li resposta. El posicionament de la justícia ha decebut la família, que diposita moltes esperances que es doni suport als seus arguments.

De moment no hi ha cap novetat i la nena d’onze anys que vol anar a classe amb el hijab i el seu germà bessó continuen a casa i ja és molt difícil que puguin salvar el curs.

Jurídicament la família defensa que s’està atemptant contra la Constitució sobre la base d’un reglament escolar “que no està ni publicat i que no té cap valor legal per impedir que una nena vagi a l’escola amb vel”. Segons aquestes fonts, si el Govern vol vetar qualsevol símbol de caràcter religiós a l’ensenyament andorrà ho hauria de fer a partir d’una llei qualificada “que actualment no existeix”, i per això es demana a la Batllia que valori “la legalitat d’una norma que és nul·la”.

La situació està estancada. Després de Reis hi havia l’esperança d’un retorn progressiu, però la mare segueix insistint que la seva filla no trepitjarà l’escola si se l’obliga a no dur el vel islàmic. Abans de la tornada al col·legi la família va denunciar a la policia insults i amenaces per part d’un veí al seu fill.

tracking