3.000 TMA pendents per l'avaria d'una màquina

Salut registra 717 nous positius des de divendres, 39 dels quals són turistes

Sanitaris practicant proves TMA al recinte de l'antiga plaça de braus.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La demora amb la notificació de les proves és una realitat des de fa uns dies. El ministre de Salut, Joan MartínezBenazetja va manifestar la setmana passada que hi havia incidents en el funcionament i amb el fet que una de les màquines va estar dos dies aturada. La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, ha explicat durant la roda de premsa d'actualització sanitària d'aquest dilluns que la notificació de les proves s'està donant entre 48 i 72 hores després de realitzar-les perquè una de les màquines deTMA, sense especificar si es tracta de la mateixa a la qual va fer referènciaBenazet, està avariada des de divendres "això ens ha limitat la capacitat diagnòstica, ja que les màquines funcionen dia i nit i poden assumir més de 800 mostres diàries". En aquest sentit, Mas ha afirmat que la peça arribarà avui de Bèlgica i la situació es preveu que demà estigui resolta. D'altra banda, la secretària d'Estat ha confirmat que a Salut no li consten demores de més de tres dies en la recepció dels resultats de laTMA.

Tot i la situació, Mas ha confirmat que de moment, el ministeri no ha contemplat la possibilitat d'acceptarels autotestspositius per donar la baixa, ja que s'ha de fer en un centre autoritzat. Encara que s'està valorant l'opció de derivar pacients als laboratoris privats a través d'un conveni "des del principi hem treballat de forma col·laborativa amb els laboratoris i farmàcies, però aquesta situació és puntual i excepcional i considerem que per ara no caldria. Europa té un trencament d'estocs pel que fa al reactiu i en general es troba en situació de col·lapse pel que fa a l'abastiment d'aquestes proves diagnòstiques".

717 nous contagis i 5.039 casos actius

Helena Mas ha notificat que actualment hi ha 5.039 casos actius, el que suposa un descens de 677 casos des de divendres. De la mateixa manera la taxa de reproducció ha baixat d'1,15 que estava divendres i se situa a 0,78. Pel que fa al nombre de recuperats, un total de 25.422 persones han rebut l'alta mèdica en haver superat la malaltia, el que suposa 1.392 abans del cap de setmana. Es destaca la detecció de 717 positius més durant el cap de setmana, el que suposa un total de 30.605 contagis des de l'inici de l'emergència sanitària. Mas ha especificat que divendres es van detectar 347 positius, dissabte 188 i diumenge 182. D'aquests, 39 han estat contagis diagnosticats a turistes que s'havien realitzat proves al recinte de vacunació.

La xifra de pacients hospitalitzats amb el virus baixa dels20de divendres a 18 ingressats avui. Dels quals 7 es troben a planta de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell i 9 a la unitat de cures intensives, set dels quals requereixen l'assistència de la ventilació mecànica. Helena Mas ha informat que totes les persones ingressades a l'UCI han estat infectades per la variant delta. Per altra banda, dues persones més estrobeningressades a la planta covid habilitada d'El Cedre. La secretària d'Estat ha afirmat que són asimptomàtiques i es van detectar en un test ràpid d'antígens, per la qual cosa s'ha seguit el protocol, però no han requerit ingrés hospitalari.

Pel que fa al pla de vacunació, ja s'han administrat 147.741 vacunes, el que suposa 1.316 dosis més des de divendres. D'aquestes, 57.671 són primeres dosis, 56.873 segones i 33.197 terceres. El que suposa que un 82,7% de la població vacunable ja ha rebut la primera dosi i un 81,7% la segona. Entre els joves de 12 a 15 anys, el percentatge de vacunació completa és del 67,9%. La secretària d'Estat ha informat que divendres van arribar 10.000 vacunes Moderna procedents de Portugal i que ja s'ha arribat a citar persones majors de18anys per administrar la tercera dosi. Així mateix, Mas ha afirmat que s'està treballant el protocol per establir les condicions i requeriments per lainoculacióde la vacuna pediàtrica dels 5 als 11 anys "serà una vacuna voluntària i qui tingui dubtes podrà anarals pediatresde referència perquè es faci l'explicació pertinent".

Salut registra 144 classes amb positius

La xifra d'aules afectades per la covidsegueixdisparant-se avui amb 174 aules totals, 56 més deles qualshi havia divendres pel resultat dels últims cribratges. La secretària d'Estat de Salut ha detallat que la detecció de contagiats del virus ha portat a tancar 15 aules, quatre més de les que hi havia divendres, i a confinar alumnes de 144 classes, 37 més que les registrades la setmana passada. Per altra banda, 129 es troben en vigilància parcial i 30 en vigilància passiva.

Helena Mas ha recordat que el protocol a la població escola de primera i segona ensenyança seguirà sent el mateix "quan un alumne sigui positiu se l'aïllarà, però a la resta no. Es farà una provadiagnòsticael dia dos i el quart d'haver tingut el contacte". Pel que fa a maternal es manté la normativa d'aïllar tota l'aula, Mas ha confirmat que de moment no es preveu un canvi en elspròxims dies"sempre tenim sobre la taula la revisió dels protocols,tanmateixs’han treballat molt durant lasetmanapassada i considerem que en el cas dels alumnes de maternalhemd’aïllartota la classe perquè estrobenen condicions on hi ha molt de contacte i no es fa ús de la mascareta".

tracking