Dues morts més per covid eleven la xifra de defuncions a 144

Un home de 75 anys i un altre de 67, que estaven ingressats a l’UCI, traspassen pel virus i eleven la xifra de defuncions a 144

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dos homes de 67 i 75 anys que es trobaven ingressats a la unitat de cures intensives de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell van traspassar ahir per covid-19, segons va informar ahir el Govern a mitja tarda. L’òbit d’aquestes dues persones eleva a 144 el nombre de morts provocades pel virus al Principat des de l’esclat de la pandèmia, el mes de març del 2020. Aquestes defuncions també se sumen a la de dijous passat, en què va morir un home de noranta anys que estava ingressat a planta a conseqüència de la infecció.

Respecte a la resta de l’actualització sanitària, de la qual va informar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d’ahir al matí, en destaca la detecció de 561 positius més, que suposen un increment de 238 casos respecte a la jornada de dijous. A més, també cal afegir onze contagis diagnosticats a turistes que s’havien realitzat proves al recinte de vacunació. Sense comptar aquests visitants, la xifra total de contagis des de l’inici de l’emergència sanitària ascendeix a 29.888 infeccions. Actualment, però, hi ha 5.716 malalts actius i la taxa de reproducció se situa en 1,15. Pel que fa al nombre de recuperats, un total de 24.030 persones han rebut l’alta mèdica en haver superat la malaltia.

Quant a la pressió sanitària, el titular de Salut va informar ahir al matí que hi havia 20 pacients hospitalitzats –18 tenint en compte que a la tarda es van produir les dues defuncions–, dels quals nou es troben ingressats a planta i nou més romanen a la unitat de cures intensives. Pel que fa al brot dels centres sociosanitaris, Benazet va dir que no hi ha hagut cap contagi més i va recalcar que tots ells són asimptomàtics.

En paral·lel, el ministre va exposar que les proves específiques que es realitzen als ingressats de covid a l’hospital certifiquen que des de dilluns hi ha hagut dos pacients amb la variant òmicron. Un d’ells va romandre dos dies a l’hospital i l’altre continua a planta ja que, a banda de covid, té patologies prèvies al contagi, tot i que està a punt de rebre l’alta..

D’altra banda, Benazet va confirmar que l’anàlisi d’aigües residuals evidencia que la presència de la soca d’òmicron no només és la predominant sinó que és l’única que hi ha actualment al país. “Té una afectació molt menor i és menys agressiva”, va subratllar. De totes maneres, va puntualitzar que no es pot minimitzar el risc d’ingressar a l’UCI i va mostrar-se partidari de mantenir el període de set dies de confinament. “En alguns països s’està parlant de cinc dies però ho considerem prematur perquè pot comportar un efecte rebot.”

Vacunació infantil

Finalment, el ministre va repassar que des de l’inici del pla de vacunació s’han administrat 146.425 fàrmacs, dels quals 57.671 corresponen a primeres dosis, 56.859 a segones i 31.895 a terceres. Així, un 81,7 % de la població vacunable ja ha rebut la pauta completa. Entre els joves de 12 a 15 anys, el percentatge de vacunació completa és del 67,9%.

tracking