meteorologia

El restaurant de la Coma no té danys estructurals per l'allau

L’episodi de neu, vent i pluja va desencadenar el despreniment la nit de diumenge

Els treballadors d'Arcalís van comprovar les destrosses ahir al matí, en accedir de nou a l'estació, tancada des de diumenge.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una allau de desenes de tones de neu va arribar la nit de diumenge a dilluns fins a l’interior del restaurant de la Coma d’Arcalís, que en conseqüència va patir danys materials molt importants. Grandvalira ha informat aquest matí que l'edifici no ha patit danys estructurals per la caiguda de neu i per tant els danys no són tan greus com semblava inicialment.

Els treballs que s'han de fer són per retirar la gran quantitat de neu acumulada per poder accedir a tots els espais del restaurant i substituir els vidres i el mobiliari que hagi quedat malmès per l'allau i el domini ordinenc mantindrà tancat de manera indefinida el restaurant. El que està operatiu avui són els remuntadors de la zona de la Coma perquè els esquiadors puguin gaudir de les pistes no afectades pel despreniment de neu.

Descoberta dilluns

Les destrosses de l'allau les van descobrir ahir a les 5.30 hores els primers treballadors que van arribar a l’estació després que es reobrís l’accés per carretera, tallat des de diumenge a la tarda. Grandvalira va informar que els especialistes estimen que l’allau es va produir la nit de diumenge a dilluns i que les causes del despreniment han estat un episodi meteorològic amb vent, alteracions de temperatura i pluja.

El director de l’empresa Nivorisk, Sergi Riba, que participa en el pla d’allaus de l’estació, va explicar ahir que la zona de la Coma és una àrea de risc d’allaus controlada i on es fa baixar puntualment la neu quan supera els 40 centímetres de gruix. Les allaus controlades no arriben en cap cas al restaurant però el fet que l’estació estigués tancada va provocar que no s’hi poguessin fer tirs i que s’acumulés la quantitat que va caure de manera natural. Riba va explicar que la neu es va desestabilitzar per la gran quantitat i la pluja que va caure fins a 2.400 metres d’altitud va humidificar el mantell.

El risc d’allaus per aquest episodi climàtic excepcional va arribar a 4 sobre 5 i va motivar també tirs controlats amb el sistema Gasex a diversos punts del país des del cap de setmana. El nivell de perill va baixar ahir a 3, segons va informar Protecció Civil, que tot i així insisteix a demanar prudència a la muntanya. El director del departament, Cristian Pons, va remarcar que la pluja en cotes altes també va provocar la crescuda del cabal dels rius dilluns i que s’activés la vigilància continuada. Ahir la situació va recuperar la normalitat.

El personal de l’estació va treballar ahir per retirar la neu en la zona afectada i els remuntadors de la part de la Coma no van funcionar però Arcalís va tornar a rebre ahir esquiadors després del tancament de dilluns.

CAIGUDA DE NEU CONTROLADA A LES PLANES

Les càmeres van enregistrar una espectacular allau controlada a la zona de les Planes d’Arcalís que es va fer baixar dilluns a la tarda amb el sistema Gasex per la gran acumulació de neu, seguint el protocol de l’estació. Les imatges recollides mostren un gran volum de neu que llisca muntanya avall fins al riu. Riba va destacar que la situació de risc d’allaus que s’ha viscut els últims dies “ha estat un episodi extraordinari perquè ha nevat molt, ha plogut, ha fet vent i han pujat les temperatures i això ha desestabilitzat la neu”. A les Planes es va desencadenar el despreniment des dels 2.655 metres.

Les destrosses que va provocar l'allau al restaurant.

tracking