el debat sobre el hijab als centres educatius

La nena musulmana anirà dilluns a l'escola sense vel

La mare va confirmar ahir que la menor acudirà al seu nou centre sense amagar el temor que pugui tenir un canvi sobtat d’opinió

L'escola andorrana d'Escaldes-Engordany.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La família i el ministeri d’Afers Socials i el d’Educació estan creuant els dits. Dilluns hi ha el retorn a les aules i la nena que fins ara s’ha negat a anar a classe sense el hijab té previst, aquesta vegada sí, anar a conèixer als seus nous companys de l’escola d’Escaldes, juntament amb el seu germà bessó.

Així ho va explicar ahir la mare dels germans, que va confirmar que es presentarien a l’escola i confiava que aquest cop sí, definitivament, s’aconsegueixi convèncer la nena que no pot accedir al centre educatiu amb el vel perquè així ho prohibeix la normativa interna, un vet que alguns juristes posen en dubte perquè consideren que vulnera un dret fonamental que està emparat per la Constitució.

En tot cas la mare era ahir relativament optimista, tot i que amb cautela va admetre que encara hi havia reticències per part de la nena: “Els pares esperem que encara que li costi, aquest cop accedeixi a començar el curs, nosaltres l’estem pressionant molt i li hem explicat fins i tot que està en joc la pèrdua de la custòdia, i pensem que amb tanta pressió la nostra filla accedirà a iniciar les classes aquest dilluns”.

Aquest és el desig que va expressar la mare d’aquesta família que professa la religió musulmana i que està vivint un malson amb la situació que s’ha originat i també amb alguns comentaris, i recorda que els seus fills, tant els bessons com un nadó d’un any, són andorrans. És un clar missatge a aquells que els “conviden” a tornar al seu país.

La mare vol creure que dilluns aquest conflicte es tancarà, però recorda que l’últim dia abans de les vacances de Nadal la seva filla va estar 15 minuts a l’escola però finalment va voler marxar perquè va seguir insistint que volia dur el vel islàmic.

Els pares desitgen que no es repeteixi i que la insistència que hi ha sobre la menor la faci canviar d’opinió, encara que van admetre que ahir encara hi havia moments en què es mantenia ferma en la postura sobre el hijab.

La idea és que vagi acompanyada de la seva advocada i d’una assistent d’Afers Socials per evitar que sigui un inici traumàtic ni se senti el focus d’atenció. El seu germa bessó, d’11 anys, també es troba en situació d’absentisme escolar perquè la seva visió és que es vol fer mal a la seva germana i a la seva mare pel fet de ser musulmans.

La situació ha estat molt conflictiva i delicada per al ministeri d’Educació i també el d’Afers Socials, que han volgut evitar la judicialització del cas per aconseguir una solució més pactada. Si la negativa a anar a l’escola persisteix, els pares dels germans podrien perdre fins i tot la custòdia, ja que des de setembre que no estan escolaritzats.

L’origen del conflicte es troba en el vel. La legislació francesa –de qui depèn el Lycée– sí que és molt clara en aquest tema i els responsables del centre no van cedir amb la pretensió de la nena de portar el vel i van defensar que les normes han de ser iguals per a tothom. A partir d’aquí es va iniciar la polèmica i hi va haver d’intervenir Educació per garantir l’escolarització dels dos menors a l’ensenyament andorrà.

EN TRÀMIT UN RECURS D'EMPARA URGENT

La família va presentar el mes passat a la Batllia un recurs d’empara urgent i preferent (denominat 41.1) perquè se li reconegui anar a classe i que es vulnera un dret fonamental. Fonts jurídiques de la família musulmana van voler deixar clar que s’està atemptant contra la Constitució sobre la base d’un reglament escolar “que no està ni publicat i que no té cap valor legal per impedir que una nena vagi a l’escola amb vel”. Segons aquestes fonts, si el Govern vol vetar qualsevol símbol religiós a l’ensenyament andorrà ho hauria de fer a partir d’una llei qualificada.

tracking