Traficar en família

Condemna de sis anys de presó i multa de 10.000 euros per a una mare
i el fill de 27 anys per possessió i venda d’una gran quantitat de cocaïna

Imatges de la droga comissada a l'operació judicial.POLICIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Van intentar traslladar tota la responsabilitat a la filla que va residir un temps a Andorra i que roman expulsada del país, però finalment el Tribunal de Corts va condemnar ahir una mare i el fill per la possessió i venda d’una gran quantitat de cocaïna. El cas arrenca d’una derivada de l’operació Brotxeta, efectuada a principi de l’any 2020 i per la qual es van detenir cinc persones. La policia va informar aleshores que, a més d’un narcopís, s’havia pogut desarticular una xarxa de distribució de droga. En la declaració davant la policia, alguna d’aquestes persones va identificar la filla d’aquesta família com una de les proveïdores de la cocaïna.

De resultes de la investigació, l’1 de juliol la policia va acudir al domicili per detenir la filla, però amb el que es va trobar va ser amb un segon habitatge des del qual també es traficava amb cocaïna. Ella ja no hi era perquè havia marxat del país dies abans, però, en concret, en aquest segon registre es van trobar dues bosses amb 815 euros en total, 38 embolcalls de cocaïna i pasta de cocaïna, a més d’una llibreta on hi havia anotades les transaccions, les dates, les quantitats i els noms i telèfons dels clients.

Aquesta llibreta ha acabat sent una prova fonamental per condemnar aquestes dues persones, les quals romanen en presó preventiva des de la detenció, el juliol de l’any passat.

La comissària i l’agent de policia que van efectuar el registre van constatar com, mentre esperaven que arribés la comitiva judicial per iniciar l’escorcoll, la mare es mostrava neguitosa i en diverses ocasions va intentar escapar-se per accedir a les seves pertinences, entre les quals es va trobar la droga. La dona va assegurar que els diners eren per a la gestió del dia a dia i que, a més, enviava freqüentment a Colòmbia quantitats que oscil·laven entre els 150 i els 600 euros per fer front al pagament a prestadors locals per assegurar el benestar dels familiars. Sobre la droga, va declarar a la vista oral que “ni bebo, ni fumo, ni consumo; el consumo mío eran la fregona y la escoba”. Aquesta dona no va poder justificar amb els sous que rebia de les seves feines com a personal de neteja ni el cost del lloguer del pis (850 euros), ni el manteniment de la casa, ni els diners que enviava a Colòmbia. Més, pel fet que des de feia més de dos anys que estava de baixa per una operació.

La mare tampoc va poder demostrar que la lletra de la llibreta era en exclusiva de la filla, com va testificar al judici. Un pèrit va assegurar que hi havia tres tipus de lletra a la llibreta i que dues d’elles pertanyien als acusats. Així mateix, el pèrit es va mostrar sorprès que a la prova cal·ligràfica s’hi presentés amb un cabestrell però no acredités cap justificant mèdic.

Al mateix temps, el fill tampoc va poder justificar les despeses amb els treballs temporals que acreditava a la CASS, així com tampoc el fet que tenia sis cotxes donats d’alta al seu nom.

El Tribunal de Corts ha estimat en aquest sentit la petició íntegra de la pena que sol·licitava la Fiscalia. D’aquesta manera, han estat condemnats ambdós a sis anys de presó ferma i a una multa de 10.000 euros per un delicte de possessió i venda d’una gran quantitat de droga tòxica. No ha tingut en compte, en aquest sentit, el testimoni dels educadors de la presó de la Comella sobre aquestes dues persones. Els educadors que tracten amb ells van indicar que són dos interns amb “un comportament irreprotxable” i van assegurar que es poden “reinserir amb el comportament que tenen ara, però depèn d’ells”.

tracking