Glovo opera a Andorra sense l'autorització

L’empresa espanyola no té una societat constituïda al Principat ni el permís d’inversió estrangera però l’aplicació ja ofereix servei al país

Un repartidor de Glovo.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’empresa emergent espanyola que es dedica a la compra, recollida i enviament de les comandes a través de l’aplicació Glovo ja està operant al Principat malgrat que encara no té l’autorització pertinent del Govern. Els responsables no disposen d’una societat constituïda a Andorra i per tant no tenen una activitat comercial declarada perquè encara no tenen l’autorització d’inversió estrangera, segons ha pogut saber el Diari. El motiu és que l’executiu va demanar a la companyia un complement d’informació que Glovo encara no ha proporcionat i, per tant, l’autorització es manté en espera.

Mentrestant, l’empresa de missatgeria opera al país a través de l’aplicació espanyola, de manera que si s’utilitza l’app es poden trobar restaurants del Principat i la despesa se’t factura des d’Espanya. Per tal de dur a terme el servei, els responsables han subcontractat una empresa de logística al país. Legalment, però, per fer un servei dins d’Andorra cal tenir com a mínim una societat radicada al país. De manera que la situació actual és com a mínim “intrusisme”. El principal dubte que aixeca aquesta manera d’operar és el lloc on es tributa, ja que s’entén que s’hauria de fer al mateix país on s’està oferint el servei, en aquest cas Andorra i no Espanya. Ara, però, la persona que utilitza el servei de missatgeria està pagant a l’Estat veí.

El Govern està al corrent de la situació i ja ha demanat explicacions a l’empresa. La resposta de Glovo és que s’estan fent proves per saber com operar al Principat. Les comandes suposadament de prova, però, s’estan realitzant ja amb l’uniforme de l’empresa. L’executiu està estudiant la qüestió per saber com cal actuar.

Fa uns dies que Glovo en diverses xarxes socials i en portals d’ocupació va publicar una oferta de feina per captar repartidors. Com va avançar el Diari el mes de setembre, la companyia estava ultimant la seva arribada al país des del punt de vista normatiu i ara, malgrat no tenir encara el permís oficial, ja està posant en marxa el procés per obtenir la logística per poder operar. D’aquesta manera, ha obert un formulari d’inscripció perquè aquelles persones que vulguin fer de repartidores enviïn les seves dades i s’hi inscriguin. En aquest sentit, no es demana ni experiència ni formació, tan sols disposar d’un vehicle propi per fer el repartiment. A més a més, la companyia encara no ha posat a disposició ni els terminis ni les condicions del servei per Andorra, tot i que sí que estan disponibles per a la resta de països on operen.

CLAUS

1 L’empresa espanyola opera sense permís

Glovo encara no té autorització per operar al Principat perquè se li ha demanat un complement d’informació que no ha entregat. Tot i així, ja està operant.

2 La companyia funciona amb l’app d’espanya

L’app que la companyia espanyola utilitza incorpora restaurants andorrans. Glovo ha subcontractat una empresa de logística per oferir el servei.

3 L’usuari fa el pagament a l’estat veí

L’operativa actual es considera “intrusisme” perquè l’empresa no té cap societat constituïda al país ni hi tributa. L’usuari fa el pagament a Espanya.

tracking