Deu persones com a màxim a casa i tests ràpids per Nadal

La restauració podrà obrir fins a les tres de la matinada la nit de cap d’any i es podria permetre que ho faci l’oci nocturn

Test antígens farmàciaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sisena onada de la pandèmia i la imminent entrada al país de la variant òmicron no permetran un Nadal lliure de mesures per evitar les interaccions socials. El ministeri de Salut va dictar ahir les que s’hauran d’aplicar durant les festes, entre les quals destaca que des del Govern s’assenyala que les agrupacions de familiars i amics a les cases particulars no hauran de superar les deu persones. Unes reunions en les quals tots els majors de sis anys s’hauran fer un test d’antígens el qual haurà de ser negatiu per participar en la trobada. A més, Salut demana extremar les mesures de precaució especialment en els espais tancats en el sentit de recomanar l’ús de la mascareta mentre no s’estigui menjant o bevent, mantenir la regla de distància, higiene de mans, neteja i desinfecció dels espais, fer una ventilació freqüent dels espais (finestres obertes), evitar tons de veu alts i cantar i evitar compartir gots, coberts, plats, tovallons o altres estris.

Pel que fa als agrupaments als establiments de restauració, les taules només podran ser de sis persones a l’interior i de deu a l’exterior. Les persones hauran de romandre a la seva taula i no interactuar amb altres taules, es recomana no fer celebracions d’empreses ni multitudinàries, l’accés només estarà permès amb certificat covid i l’horari de tancament es manté fins a la una de la matinada.

Excepcionalment, la nit de cap d’any els establiments de restauració podran tancar a les tres de la matinada i agrupar fins a deu persones per taula sempre que els majors de sis anys presentin un test d’antígens de menys de dotze hores (a més del certificat covid). No es podrà realitzar activitat de ball ni cap activitat que faciliti la interacció amb altres persones fora dels membres de la taula.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va comparèixer ahir en roda de premsa per actualitzar les dades de la pandèmia, va explicar que mantindran contactes amb l’oci nocturn per oferir-los la possibilitat d’obrir la nit de cap d’any sempre que puguin garantir el compliment d’un protocol específic que inclouria la prohibició del ball i l’obligatorietat de fer tests d’antígens.

D’altra banda, Salut ha decidit que es farà un cribratge a les escoles de primera ensenyança durant la setmana entrant (dilluns, dimarts o dimecres) i que als alumnes als quals els pares decideixin no portar a l’escola la setmana vinent no se’ls comptarà com a absentisme. Respecte a les activitats extraescolars de Nadal, caldrà que els infants que durant les vacances acudeixin a activitats lúdiques o esportives es facin dos tests setmanals.

Per últim, Martínez Benazet va presentar l’operativa dels diferents comuns per al repartiment dels dos test d’autoconsum gratuïts que es posen a l’abast de tots els ciutadans majors de sis anys. Uns tests que es recomana fer abans de les celebracions.

MOR UN PADRÍ DE 77 ANYS QUE ESTAVA INGRESSAT A LA UNITAT DE CURES INTENSIVES

Un home de 77 anys que estava ingressat a la unitat de cures intensives (UCI) es va convertir ahir en la víctima mortal número 135 des de l’inici de la pandèmia el març de l’any passat. Ara hi ha setze persones ingressades a l’UCI, quinze de les quals intubades. El nombre de pacients a cures intensives sense vacunar és de tretze. A la planta covid de l’hospital de Meritxell ahir es va donar l’alta a cinc persones, fet que comporta que en quedin 15 d’ingressades. Salut va registrar ahir 166 positius nous de covid-19 i el nombre de casos actius es va reduir a 2.082. Des de l’inici de la pandèmia s’han reportat 20.715 positius i 18.498 persones han rebut l’alta. A les escoles hi havia 90 aules en vigilància activa total, 34 en vigilància activa parcial i 40 en vigilància passiva. Respecte als vaccins, ja tenen la pauta completa el 79,1% dels majors de 16 anys i el 58,7% d’entre 12 i 15.

ENTREGA D'AUTOTEST

CANILLO

El comú de Canillo els entregarà del 18 al 22 de desembre a l’oficina de Turisme de la població. També es podran adquirir a l’oficina de Turisme de Soldeu.

ENCAMP

El comú d’Encamp els entregarà del 20 al 24. A Encamp a la casa comuna, a l’oficina de Turisme i a la Valireta. Al Pas, al servei de Tràmits i a l’oficina de Turisme.

ORDINO

El comú d’Ordino farà l’entrega dels autotest de covid-19 del 20 al 24 de desembre. El lloc escollit és la sala La Buna d’Ordino.

LA MASSANA

El comú de la Massana ha decidit entregar els autotests entre el 17 i el 22 de desembre. La sala de la Closeta és el lloc escollit per la corporació local.

ANDORRA LA VELLA

El comú d’Andorra la Vella ha decidit que l’entrega dels autotests es farà en tres dies: del 18 al 20 de desembre al vestíbul del Centre de Congressos.

SANT JULIÀ DE LÒRIA

El comú de Sant Julià de Lòria farà l’entrega dels autotests al vestíbul del Centre Cultural i de Congressos. Els començarà a repartir el 18 fins al 31 de desembre.

ESCALDES-ENGORDANY

Els entregarà del 20 al 23 i del 27 al 30 de desembre al servei de Tràmits del comú, al Prat del Roure, a la llar de jubilats, a l’oficina de Turisme i a Atenció Ciutadana.

tracking