L'UCI s'emplena de malalts no vacunats

La unitat de cures intensives registrava ahir disset persones ingressades, tretze de les quals no s’havien vaccinat

Entrada a la unitat de cures intensives de l'hospital de Meritxell.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La unitat de cures intensives (UCI) de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell comptava ahir amb disset persones ingressades, setze de les quals amb necessitat de ventilació assistida. Són dues persones més que les que hi havia dimecres ingressades a l’UCI per coronavirus. I els dos són malalts no vacunats. Ara mateix, segons les dades del ministeri de Salut, de les disset persones a cures intensives infectades de covid-19, tretze no estan vaccinades. Una dada que evidència com les conseqüències mèdiques de la sisena onada de la pandèmia estan sent més greus per a les persones no vacunades que no pas per a aquelles que tenen la pauta completa.

La dada també evidencia que les persones que han decidit no vacunar-se o que no ho poden fer per raons mèdiques estan començant a col·lapsar l’UCI de l’hospital quan representen un percentatge menor de població respecte a la que sí que està vacunada. I és que, segons les darreres dades fetes públiques pel ministeri de Salut, dimecres, s’havia arribat al 82% de la població major de 16 anys amb una primera dosi i al 79,1% amb la pauta completa. Entre els menors d’entre 12 i 15 anys, el 67,5% han rebut una dosi del vaccí i el 58,7% n’ha rebut dues. Ahir ja s’havien administrat un total de 122.899 vacunes (2.800 més que dimecres): 57.108 primeres dosis, 54.850 segones i 10.941 terceres.

Respecte als ingressats a la planta covid de l’hospital de Meritxell, ahir es va incrementar el nombre de pacients, passant dels disset que hi havia dimecres als vint. A la planta covid d’El Cedre no hi ha cap ingressat.

Més classes tancades

En paral·lel a l’increment de la pressió sanitàries creix el nombre d’aules afectades pel coronavirus. Ahir hi havia 120 aules en vigilància activa, deu més que dimecres. D’aquestes, 80 estaven en vigilància activa total, és a dir, tancades i amb tots els alumnes confinats, cinc més que ahir. També n’hi havia cinc més, 40, en vigilància activa parcial, és a dir, amb una part dels alumnes confinats. En vigilància passiva hi havia ahir 52 aules, dotze classes més que dimecres.

L’indicador que va millorar ahir és el dels casos actius, que van baixar a 2.130, 64 menys que dimecres, per les 275 altes de les últimes hores, que eleven el total de recuperats a 18.285 persones. En la jornada d’ahir es van reportar 211 positius més. Els nous contagis incrementen a 20.549 els que s’han detectat des del març del 2020 i trenquen la tendència de baixada de la corba.

LA JORNADA

Pressió sanitària

La pressió a l’hospital es va incrementar ahir tant a la planta covid, de disset a vint ingressats, com a la unitat de cures intensives, de quinze a disset pacients.

Cures intensives

Les dades evidencien que la vacuna evita el desenvolupament greu de la malaltia. Hi ha tretze ingressats a l’UCI no vacunats i quatre que sí que ho estan.

Impacte de la vacuna

Tot i que gairebé vuit de cada deu ciutadans estan vacunats, són els no vacunats qui omplen majoritàriament les UCI de l’hospital.

Menys casos actius

Els nombre de casos actius es va reduir ahir i són 2.130 els que Salut té registrats. Són 64 casos actius menys que dimecres.

tracking