El 19% de les aules estan afectades d'aïllaments per la covid

De les 150 classes sota vigilància, 75 ho estan de forma activa total, 35 de forma activa parcial i 40 de forma passiva

El 19% de les aules estan afectades d'aïllaments per la covidFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sisena onada de coronavirus afecta ara mateix una de cada quatre aules del Principat. Segons les dades que va posar en relleu ahir el titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença en la roda de premsa posterior al consell de ministres per actualitzar les dades de la pandèmia, hi ha 150 aules amb algun tipus de vigilància pel coronavirus. Tenint en compte que en el conjunt dels tres sistemes educatius hi ha 580 classes, un 26% estarien afectades per la covid.

El 19% de les aules es troba sota vigilància activa. Són 110. D’aquestes, 75 estan sota vigilància activa total, és a dir, tancades i amb els alumnes confinats a casa seva, i representen el 13% del conjunt d’aules afectades. Hi ha 35 classes, el 6% del total, en vigilància activa parcial, és a dir, amb una part dels alumnes confinats. Un 7% de la totalitat de les aules, 40, estan sota vigilància passiva.

Ahir es van tancar catorze classes per la detecció de positius de covid entre els alumnes. En els darrers dies s’ha disparat el nombre d’aules arran del nou protocol de Salut vigent des de dilluns que obliga a tancar la classe a primària amb un únic contagi. Un dels centres més afectats pels nous confinaments és el col·legi Janer, on ahir es va fer un dels dos cribratges setmanals i pel resultat dels tests es van tancar la majoria dels grups de primària. En els 4.274 tests ràpids d’antígens fets a escolars en els centres educatius des de dilluns s’han detectat 36 positius.

Fase de descens

La sisena onada ha començat la fase de descens, malgrat que la pressió a la unitat de cures intensives (UCI) és alta amb la gran majoria dels ingressats sent persones no vacunades. I és que ahir eren quinze els malalts de covid-19 ingressats a l’UCI, un més que dimarts, catorze dels quals amb respiració assistida. El ministre va insistir en la importància de la vacunació en recordar que dels quinze ingressats a cures intensives onze no estan vacunats. La persona que va ingressar ahir a l’UCI no estava vacunada.

I mentre a la unitat de cures intensives la pressió segueix sent relativament alta, a la planta covid de l’hospital és tot el contrari. Ara mateix hi ha 17 ingressats a planta, després que ahir es donés l’alta a quatre malalts.

Davant d’aquestes dades, Martínez Benazet va explicar que en aquesta onada està havent-hi un major percentatge d’ingressos a l’UCI respecte als pacients a planta. “Ens aproximem al nombre de persones intubades a la unitat de cures intensives del mes de març de l’inici de la crisi sanitària”, va assenyalar, per remarcar que “les persones que ingressen ara a l’hospital ho fan amb quadres més greus”.

Malgrat la situació a l’hospital –són 32 les persones que ahir restaven ingressades per covid-19–, el ministre de Salut va voler insistir en el fet que “comencem el declivi en el nombre de casos. Si no hi ha cap ensurt estem en la fase de descens, lenta, de la sisena onada que ens ha afectat de manera molt forta”.

Ahir, però, es va incrementar el nombre de nous positius respecte a dimarts, amb 202 persones detectades amb coronavirus. Això deixa la xifra de malalts actius en 2.194, 77 més dels que es registraven ahir. Des de l’inici de la pandèmia el març de l’any passat, Salut ha detectat 20.338 casos de covid. S’han donat 18.010 altes –el nombre de recuperats ha augmentat en 125 en les últimes 24 hores– i la xifra de persones que han perdut la vida infectades de coronavirus és de 134.

Una de les dades positives, va remarcar Martínez Benazet, és la de la taxa de reproducció que es manté un dia més per sota d’1. Ahir era de 0,84%. “Estem en un discret descens, un moderat descens que ens indica uns bons auguris si no hi ha cap ensurt”, va reiterar el ministre, que va insistir en la vacunació i en l’impacte per al sistema sanitari del fet de no estar vacunat.

No-resposta de López

El líder del Partit Socialdemòcrata, Pere López, va insistir dimarts a demanar responsabilitats polítiques al Govern per la gestió de la pandèmia. Preguntat al respecte pels periodistes, el ministre de Salut va donar una no-resposta a López. “No faré política amb això. El ministeri de Salut que encapçalo i tot el Govern està en aquest moment gestionant una crisi sanitària sense precedents, amb totes les conseqüències econòmiques i socials que se’n deriven. Aquesta és ara la meva prioritat i no tinc temps per contestar a declaracions electoralistes d’un membre de l’oposició”, va respondre amb contundència Martínez Benazet a la pregunta sobre les declaracions del líder dels socialdemòcrates.

100% DE CAPACITAT EN EL TRANSPORT INTERNACIONAL

El Govern permetrà el 100% de capacitat en el transport públic que disposi d’un registre de passatgers, és a dir, l’internacional. La capacitat màxima en els vehicles de transport públic nacional regular de viatgers urbà, interurbà i parroquial es manté al 70%, però pel que fa a la resta de tipologies de transport de viatgers, sempre que existeixi un registre de passatgers es pot augmentar la capacitat.

LLARGUES CUES AL CENTRE DE VACUNACIÓ

El centre de vacunació va registrar ahir al matí una llarguíssima cua de ciutadans que esperaven per rebre el vaccí contra la covid. El retard va estar motivat per un problema informàtic que impedia accedir a internet i no es podia registrar qui es vacunava.

tracking