gran afluència turística

Pont de rècord

L’ocupació hotelera i la presència d’esquiadors a les pistes baten els registres dels darrers anys tot i les mesures contra la Covid en l’arrencada de la temporada d’hivern

Pistes d' esquí al Tarter, Grandvalira

Pistes d' esquí al Tarter, GrandvaliraFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Ple a vessar. Tant, que la gestió del trànsit ha estat l’únic punt negre en un pont de la Puríssima en què les circumstàncies s’han alineat per batre xifres que feia anys que no es veien al Principat, tot i l’elevada afectació de la pandèmia. Restauradors, hotelers, dominis esquiables, botiguers i comerciants han iniciat la temporada d’hivern amb unes dades que superen les previsions i se situen també per sobre de les registrades en els millors anys d’abans de l’afectació del virus SARS-CoV-2. Així ho va manifestar ahir el director de la Unió Hotelera (UHA) en afirmar que “passat Tots Sants ja vam veure que la Puríssima aniria bé. És un nivell de dades semblants al 2018-2017. En el moment en què van obrir pistes sabíem que les parròquies altes s’omplirien per sobre del 85%”. Una satisfacció que comparteix el director general de Grandvalira, Juan Ramon Moreno: “S’han complert amb escreix les nostres expectatives del pont i això ens esperona a encarar el període nadalenc amb optimisme, així com la resta de la temporada”, va indicar Moreno.

En dates concretes, pel que fa a l’ocupació hotelera, aquests dies s’ha registrat una mitjana del 85,46% als establiments adherits a l’UHA, entre la qual destaca la que va esdevenir la nit del diumenge amb xifres rècord del 97% de les habitacions ocupades. “La veritat és que la nit de dissabte i dilluns la mitjana va ser 94% i 93%. Fa 10 o 15 dies ja veiem que el centre del país s’ompliria”, va indicar Pujol. Envers la data del 97% d’ocupació, el director de l’UHA recorda que “hi vam arribar pel pont de la Puríssima de fa 3 o 4 anys. També per Nadal i Cap d’Any, sobretot al centre hem arribat al 98%”.

A les bones dades hoteleres ha contribuït sens dubte l’afluència d’esquiadors, atrets per les excel·lents condicions de les pistes gràcies a la neu caiguda des de mitjans de novembre. “Feia moltes temporades que no teníem tanta neu en aquesta època de l’any, però, a més, amb una qualitat excepcional”, va indicar el director general de Grandvalira. De fet, segons les dades facilitades per les estacions, fins a 83.440 esquiadors han passat pels dominis andorrans en aquests dies, 65.000 a Grandvalira i 18.440 a Vallnord Pal-Arinsal. En relació amb l’oferta, Grandvalira va poder obrir fins a 136 dels quilòmetres esquiables dels que disposa el domini, mentre que Vallnord va posar a disposició dels clients el 91% de les pistes i el 87% dels remuntadors. Unes dades aquestes últimes per sobre de les expectatives, que situaven l’obertura de l’estació de la Massana amb el 72% de les pistes disponibles. Tot i això, les condicions meteorològiques van obligar diumenge a tancar certes zones d’Arinsal i també d’Ordino-Arcalís, estació aquesta darrera que, tot i les circumstàncies climàtiques i d’accés en alguns dels dies, presentava uns gruixos entre 100 i 130 centímetres dels quals van gaudir fins a 1.000 esquiadors.

Així mateix, pel que fa a Naturland, va poder obrir el 100% de les pistes d’esquí de fons de l’estació de la Rabassa, tot i que diumenge i dilluns les nevades i el fort vent van impedir que s’obrissin amb normalitat les activitiats complementàries.

El punt negre d’aquestes dates, no obstant, va ser la mobilitat al país, col·lapsada dilluns i amb moltes dificultats la resta de dies. A falta del tancament de les dades, el balanç inicial indica, segons va apuntar el director general de Mobilitat, Jaume Bonell, que es van superar les xifres previstes de 70.000 vehicles, tot i que van ser més els que van entrar per la frontera hispanoandorrana i menys els que ho van fer pel vessant francès, degut al tancament derivat de les condicions meteorològiques. De fet, aquest factor va determinar les cues de dilluns, segons Bonell, que va apuntar que ahir dimecres “la sortida ha estat intensa, però esglaonada i s’ha pogut concentrar a partir de Sant Julià”. El director de Mobilitat també va ressaltar que el fet que ahir fos festiu va minorar la mobilitat interna i va permetre una sortida més pacificada.

REIVINDICACIÓ A LA C-14

La protesta solidària a favor de la petita Maria Orrit Mas, la nena de Peramola de 9 anys amb un alt grau de dependència ocasionada per una malaltia genètica poc comuna, va provocar el caos a la carretera C-14. Veïns i familiars de la nena van protagonitzar talls intermitents de carretera de 15 minuts a l’alçada de la presa del pantà d’Oliana, entre les 16 i les 18 hores, complicant l’operació de tornada del pont de la Puríssima. Les cues de vehicles van arribar a ser de quatre quilòmetres en sentit Lleida. A aquests es van sumar tres quilòmetres més de retenció en sentit nord. Gairebé un centenar de persones van protestar a favor de trobar una solució per al cas de la menor. Maria Orrit, la mare, va justificar l’acció com “l'últim recurs que ens queda” per “fer visible la vulneració de drets al territori que ens ha tocat viure”, “no ens ha sentit cap administració”, va insistir. Fa anys que la família lluita per la seva filla i accedeix a una educació adequada a la malaltia minoritària que pateix. Insisteix que no se’ls ha donat cap solució i això va en detriment de la nena. Demanen tenir accés a un centre d’educació especial amb residència on rebre totes les atencions que necessita. El centre d’educació especial més proper és a Lleida o Andorra, a més d’una hora de camí. La família considera “inviable” realitzar el desplaçament diàriament i demanen l’internament en un centre durant la setmana, un extrem que el Govern no els concedeix, diuen, en tractar-se d’una menor d’edat.

Esquiadors a la zona d'Ordino Arcalís.

Esquiadors a l'estació de Vallnord.

Familiars i veïns es manifestaren en suport de la causa de Maria Orrit Mas.

tracking