El preu dels carburants i la roba disparen l'IPC

Estadística confirma que l'IPC augmenta al 3,2% al novembre, un 2,5% més respecte l'octubre

Evolució de l'IPC i de la inflació subjacentESTADÍSTICA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'Índex de Preus al Consum (IPC) corresponent al més de novembre ha incrementat un3,2%, segons ha publicat el departament d'Estadística aquest matí que confirma el càlcul previ de la setmana passada. Així doncs,augmenta set dècimes respecte a l'IPC avaluat al mes d'octubre, el que suposa una variació positiva del 2,5%.

Els principals grups que tenen una influència positiva en la taxa anual de l'IPC són: el “Transport” amb un augment d’un punt i sis dècimes, situant-se al 9,6%, a conseqüència d’un creixement en els preus dels carburants i lubricants. I “Vestit i calçat” amb un augment d’un punt i quatre dècimes, situant-se al 3,8%, a causa d’un augment en el preu de la roba i calçat. En canvi, el principal grup amb influència negativa és el d"'Esbarjo i cultura" ambun decreixement de tres dècimes, situant-se al 0,8% menys a causa d’un augment menor en preu dels viatges organitzats.

Quant a la inflació subjacent, se situa al 1,1% més en relació al mateix mes de l’any anterior. D'altra banda, els resultats mostren que els preus dels productes frescos i els petroliers tenen tendència a l’alça. En el cas, dels productes frescos, passen del 2,3% el mes passat al 3,8% i en els productes petroliers passen del 31,4% el mes passat al 36,5%. L’increment d’aquests dos grups explica el nivell de l’índex. Per altra banda, la resta de productes mantenen una progressió més mesurada, fet que explica la diferència entre l’índex general i la inflació subjacent.

Des del mes d'abril els índexs de preus de consum han patit un fort increment, bàsicament degut a l'increment dels preus dels productes petroliers. Tot i que el creixement és generalitzat a tots els països, com passa en el grup d'alimentació, encara que en menor mesura que en el grup productes petroliers, sobresurten certes divergències entre països. En aquest sentit cal remarcar el comportament divergent entre Espanya i la resta de països, essencialment motivada per l'increment dels preus de l'electricitat, aquests darrers presentant una variació nul·la en el cas d'Andorra.

Els índexs detallats dels països veïns no s’han publicat, encara. No obstant l’índex de preus de consum avançat d’Espanya se situa a 5,6%. En cas de confirmar-se, augmentaria dues dècimes respecte al registrat al mes d’octubre, distanciant-se de les variacions de la resta de països. L’evolució de l’índex de preus d’Espanya es veu fortament impulsat per l’increment de preus dels productes petroliers i l’alimentació. Si que la gran diferència ve donat pel creixement del preu de l’electricitat.

tracking