Avaluació

El GRECO demana més transparència sobre els interessos dels consellers

L'organisme recomana que hi hagi més representació de batlles i fiscals al Consell Superior de la Justícia

Avaluadors del GRECO en una visita fa anys a AndorraArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (GRECO) ha publicat l'avaluació d'Andorra on reconeixque s'han "implementat o tractat de manera satisfactòria cinc de les tretze recomanacions que figuren en l’Informe d’Avaluació de la Quarta Ronda" i demana més transparència en la informació sobre els consellers generals i canvis en la formació del Consell Superior de la Justícia. L'informe recomana que sigui obligatori declarar "qualsevol conflicte d'interessos dels consellers generals amb asumptes tractats en procediments parlamentaris, tant en sessió plenària com en comissió" tot i que aquest possible conflicte es pugui identificar en la declaració pública d'interessos i activitats.Jover ha defensat la nova Llei de Transparència i ha afegit que "aquest element potser no és suficient i s'ha de complementar amb altres coses com el codi de bones conductes" que justament s'està elaborant.

El portaveu de l'executiu ha afirmat que "el GRECO valora molt positivament el canvi legislatiu que ha desenvolupat Andorra" i que "qualsevol canvi ha de tenir en compte la pròpia idiosincràsia de cada país i la nostra situació no és comparable a la dels països veïns".

El GRECO considera que un sistema de declaració pública dels parlamentaris on figuren dades sobre les seves finances i interessos comerciales i que es valori la possibilitat d'incloure informació sobre la parella i la família depenent del conseller, tot i que aquesta informació estima que no necessàriament s'ha de fer pública. Una altra recomació fa referència a prendre mesures per assegurar la supervisió i el compliment de les obligacions sobre la divulgació i les normes de conducta dels consellers i especifica que s'han d'introduir mesures "de formació i sensibilització per als parlamentaris sobre el respecte a la conducta ètica que han de tenir i sobre les declaracions d'interessos". I afegeix que els consellers han de poder tenir un assessorament confidencial sobre qualsevol aspecte d'ètica o conducta professional.

L'entitat admet que per prevenir la corrupció dels parlamentaris s'han implementat mesures com la creació d'una plataforma de participació ciutadana en línea per facilitar la participació pública en el marc dels treballs legislatius i un projecte de codi de conducta adreçat als parlamentaris que s’està debatent al Consell general. Aquest mecanisme preveu l’obligació dels consellers de declarar els conflictes d’interessos, implementar un sistema d’assessorament confidencial sobre qüestions d’ètica i deontologia i un sistema de control i de sanció. I es precisa que s’ha introduït un sistema de declaració privada dels interessos i activitats del consellers generals "però encara cal fer progressos en matèria de publicitat d’aquestes informacions".

Més representació al CSJ

L'organisme del Consell d'Europa constata que continua pendent el canvi en la composició del Consell Superior de la Justícia on considera que hi ha d'haver més representació de batlles i fiscals,perquè hi hagi representació apropiada dels membres del cos judicial escollits pels seus homòlegs.A l'informe es demana que es consideri la possibilitat de nomenar batlles per temps indefinit i que quan hi hagi procediments disciplinaris sobre els membres de la Justícia s'augmenti el període de prescripció dels delictes i el termini de les investigacions. Els avaluadors demanen a més que s'apliquin mesures per garantir que es disposa d'informació suficientment detallada sobre els procediments displinaris als batlles i magistrats, incloent la possible publicació de la jurisprudència al respecte preservant l'anonimat dels afectats.

L'informe reconeix ques'ha modificat la Llei qualificada de la Justícia perquè la renovació del mandat dels jutges i magistrats sigui automàtica excepte en els casos de responsabilitat disciplinària i que s'està preparant un sistema permanent d’assessorament confidencial sobre qüestions ètiques.

El portaveu de l'executiu ha defensat que "es tracta d'una reforma que demana de la reforma de la mateixa Constitució, és un element major que no es pot fer via reglamentària. Des del Govern es considera oportú començar pels altres canvis que són més fàcilment aplicables que no aquest que implica un canvi estructural molt més potent i uns posicionaments polítics complexos que dificulten els acords necessaris".

El GRECO conclou després de la nova avaluació que el nivell d'acompliment en les recomanacions plantejades "ja no és globalment insuficient" recollit a l'article 31 del reglament de l'organisme i decideix no seguir aplicant l'article "relatiu als membres que no respecten les recomanacions que figuren en l’informe d’avaluació mútua", recull el text de la traducció feta pública pel Govern. L'executiu ha de presentar "tan aviat com sigui possible un informe sobre els progressos assolits en la implementació de les recomanacions pendents" amb la data màxima del 31 de desembre de 2022.

El Govern fa una valoració positiva de l'avaluació publicada pel Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (GRECO) "és un pas més, anem avançant en el sentit correcte, com reconeix aquesta avaluació", ha dit el ministre Jover durant la roda de premsa d'aquest dimecres.

tracking