pont de la puríssima

L'alta afluència col·lapsa la xarxa viària

Mobilitat preveu que l’obertura de la frontera francesa agilitzi la circulació a partir d’avui

Retencions des d'Encamp en direcció a Escaldes.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escenari després de la gran nevada de diumenge va oferir ahir un primer dia de pont marcat pel col·lapse a la xarxa viària. El tancament de l’accés amb França pel Pas de la Casa a causa del mal estat de les carreteres des de primera hora -que no es va obrir fins ja entrada la tarda- va provocar que des del matí ja es produïssin les primeres retencions a la zona de la frontera hispanoandorrana, que es van iniciar abans de les 10 h i van arribar, en els moments de més congestió, fins a l’altura del Pla de Sant Tirs, a la C-14. “El fet de disposar d’una única entrada ha provocat aquest col·lapse circulatori”, informava el director del Departament de Mobilitat, Jaume Bonell. “Avui tenim una previsió favorable fins a mitja tarda. Segons evolucioni la meteorologia, la situació es podria complicar bastant”, avançava Bonell en relació amb les possibles nevades, mentre afegia que, com ahir, s’habilitaran els dobles carrils de les zones de l’avinguda Francesc Cairat de Sant Julià i del Pont de Madrid per agilitzar el trànsit i, en conseqüència, l’operació entrada i sortida. D’altra banda, el temporal de neu i vent que va afectar el país també va obligar a tancar l'accés al port d'Envalira fins que es va poder restablir el trànsit passades les 15 hores amb l'obligació de dur equipaments.

Pel que fa a la circulació interna del país, la xarxa viària no va presentar complicacions importants durant les primeres hores del matí, però la situació va anar empitjorant al llarg del dia a mesura que els turistes entraven al país. “A nivell intern s’ha vist que el missatge que va emetre Govern d’evitar desplaçaments s’ha entès molt bé ja que no hi ha hagut retencions a primera hora. Una part de la ciutadania ha fet cas de les indicacions”, celebrava Bonell. En aquest sentit, segons va informar Mobilitat, les retencions generals van començar passades les dues de la tarda i van afectar sobretot l'avinguda Tarragona, l'avinguda Salou i la carretera de l'Obac fins a Encamp a més de les zones centrals que es van veure afectades per la impossibilitat de circular i també per aparcar, ja que la majoria de pàrquings van quedar col·lapsats amb l’entrada dels gairebé 12.000 turismes que van entrar al país al llarg del dia. Els problemes per circular també van afectar Canillo “de manera breu”. El transport públic també es va veure afectat pels problemes circulatoris. Coopalsa mateix va fer públic un comunicat a través de les xarxes socials demanant disculpes als usuaris per no haver pogut complir amb els horaris previstos. “Som conscients que la meteorologia adversa i la coincidència amb el pont festiu a Espanya així com la reducció dels aforaments no faciliten la nostra tasca”, es podia llegir al missatge. La situació va provocar llargues cues de turistes que s’esperaven davant les parades d’autobusos. Quant als equipaments especials, només van ser necessaris passades les 11 hores des del Serrat a la General 3 i a partir de l'Aldosa de Canillo a la General 2.

EL COEX INTENSIFICA ELS TREBALLS DE NETEJA DE CARRETERES

La neu es va acumular ahir a les carreteres i als carrers de pràcticament tot el Principat. Per aquest motiu els serveis de neteja del Govern i dels comuns van treballar per retirar la neu i facilitar el pas de vianants i vehicles. En aquest sentit, la tasca dels membres de l’Àrea de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX) es va iniciar des de primera hora. Segons David Palmitjavila, cap del COEX, un gruix important de maquinària ja es va començar a activar durant la nit de dissabte al diumenge, quan es van intensificar les precipitacions en forma de neu. Des de llavors, el cos ha mantingut el mateix dispositiu, que consta d’una vintena de màquines en total. “Avui hem començat a actuar a partir de les 5 h del matí. A les 7.30 h del matí ja estava tot netejat des de l’alçada d’Encamp i la Massana”, detallava ahir Palmitjavila, mentre especificava que s’havia donat prioritat a les carreteres generals. “Des de primera hora del matí mantenim un servei continu fins a última hora de la nit, quan ja no hi ha trànsit”, concretava el cap del COEX. “Tot i això, avui a la nit mantindrem un servei operatiu”, afegia, fent referència a aquesta nit passada. Palmitjavila detallava que ahir el COEX tenia operatives 6 màquines per mantenir les carreteres salades, a banda de les camionetes amb pales utilitzades. “Els comuns també disposen de la seva pròpia maquinària per netejar les carreteres”, insistia. En referència a la situació d’avui, el responsable del COEX avançava que la previsió és bona tot i que encara es trobaran acumulacions de neu als laterals de la xarxa viària.

Turistes creuant el carrer de la Unió.

tracking