Pandèmia mundial

Més de 250 persones surten al carrer contra el 'pass' i la vacunació

La tercera concentració en protesta pel certificat Covid congrega prop de 250 persones que reivindiquen la llibertat a vacunar-se

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres concentracions en onze dies. La d’ahir, la més multitudinària i sorollosa. Clamen per la llibertat, els drets fonamentals i la transparència. Se senten discriminats pel Govern, estafats per les farmacèutiques i manipulats pels mitjans de comunicació. Es rebel·len contra una “dictadura sanitària” que, en temps de pandèmia mundial, els garanteix el dret a rebre assistència mèdica en cas de contreure una malaltia que actualment afecta 1.716 persones al país i manté hospitalitzats 26 pacients. És la manifestació contrària al passaport sanitari, en què també hi tenen veu els detractors de “les vacunes experimentals” i els negacionistes del virus.

Sense el lideratge de la consellera no adscrita, Carine Montaner –absent a la convocatòria tot i que activa a les xarxes socials–, prop de 250 persones van agrupar-se a la plaça de la rotonda d’Andorra la Vella a les 17.00 hores. Entre elles, algunes cares conegudes com la de l’excònsol menor de Sant Julià de Lòria, Julià Call. A poc a poc, la crida va tenint efecte i els dispersats grups que es confonien inicialment amb els turistes es van unir en un nombrós “grup bombolla” que denota que el múscul del col·lectiu està en fase d’expansió. Aquest cop, a diferència d’anteriors ocasions, es reparteixen globus blancs en lloc de proclames referents al nazisme i gairebé tothom porta la mascareta posada. Els que no la porten, o la duen per sota del nas, són advertits amb una amonestació verbal pels policies que custodien la concentració. “Creiem que limitar la llibertat de la gent és un delicte contra els drets humans. Tots tenim el dret a escollir el que és millor per a nosaltres. No estem fent mal a la societat ni demanem res contrari a la Constitució”, expressa Nuli Rubio. Explica que no s’ha vacunat perquè porta “21 mesos amb Covid persistent” i considera que “si el meu cos no ha reaccionat com hauria d’haver reaccionat no trobo coherent vacunar-me per veure si funciona”. “Si alguna cosa va malament i el Govern no respondrà a les conseqüències, per què m’haig de vacunar?”, es qüestiona.

“Soc aquí per defensar els drets humans. Dins de la societat veig moltes persones que tenen símptomes dolents després de vacunar-se i no veig el benefici de vacunar-me. Estic vacunat contra totes les altres malalties com la febre groga o el xarampió, però aquí no compro l’argument que és necessari per a la societat. La llibertat està per damunt de tot i jo marxaré d’aquest país si m’obliguen a vacunar-me”, declara Nicolás, un altre dels assistents a la concentració.

“La vacuna de la Covid és experimental i ningú es fa responsable de les conseqüències i els efectes secundaris. Jo vull poder triar què fer amb el meu cos i sento una gran discriminació per part de la dictadura sanitària del Govern. Estan trepitjant els nostres drets quan encara hi ha molta gent inoculada que està ingressada amb casos greus. No sé què volen fer amb nosaltres, realment fa por”, pronuncia la Patricia, present a la concentració.

Cap a tres quarts de sis de la tarda, la veu cantant de la Hayat Agharbi enfila l’inici d’una protesta que comença a moure’s avinguda Meritxell amunt. Al crit de “no al pass sanitari” i “Benazet dimissió”, els manifestants comencen a obrir-se pas entre els turistes, que majoritàriament observen amb perplexitat l’escena. Alguns d’ells, certament, alcen els punys en suport a la reivindicació. D’altres, sense pèls a la llengua, els increpen: “Sou gilipolles. Hi ha gent que s’està morint. Si teniu collons treieu-vos la mascareta”, etziba una visitant.

La desfilada arriba a la Plaça Coprínceps d'Escaldes, on s’està uns vint minuts per assolir el punt àlgid de la cridòria, amb algun dels joves desbocats fent gestos propis de la barbàrie cap al ministre de Salut. A partir d’aquí, recorregut a la inversa amb nens sostenint cartells reivindicatius i encapçalant la manifestació. Paradoxes de la vida, un agent de circulació ha de frenar la marxa perquè a escassos 100 metres uns altres nens segueixen una altra rua, en aquest cas un espectacle infantil nadalenc que simula globus aerostàtics.

Una manifestant a l'avinguda Carlemany.

Un grup de nens amb pancartes contràries a la vacuna i el passaport Covid.

tracking