Fora de control

Salut torna a registrar el rècord de casos actius des de l’inici de la pandèmia i se superen les 160 classes afectades

El ministre Joan Martínez Benazet en una compareixença.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sisena onada del coronavirus està descontrolada amb rècord de casos actius des de l’inici de la pandèmia (1.716), 352 nous positius en vint-i-quatre hores i 162 classes afectades. Tot i aquestes xifres, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va deixar una frase per a l’optimisme. “No ens falten gaire dies per veure com el nombre de casos s’estabilitza i comença a baixar”, va dir el titular de Salut ahir en la compareixença de premsa per actualitzar unes dades sanitàries, que un cop sumats els nous positius deixa en 18.010 els contagis des del març del 2020 i en 16.162 el nombre de persones que han superat la malaltia.

La sisena onada va a poc a poc incrementant la pressió sanitària però encara lluny de la situació que es va viure a l’inici de la pandèmia i el novembre passat. Tot gràcies a la vacunació. Va insistir en aquest fet Martínez Benazet, que va reiterar les paraules de dimecres passat quan va dir que sense l’alt percentatge de població amb la doble pauta de vacunació a Andorra la situació al sistema sanitària seria “catastròfica”.

Ahir hi havia 19 persones ingressades a l’hospital. Catorze a planta. I cinc a l’UCI, totes intubades. A la planta Covid d’El Cedre n’hi havia set, tot i que només una en estat greu. “L’impacte sanitari és moderat i assumible. La pressió no la tenim a l’hospital, la tenim a l’atenció primària i una mica a urgències, que augmentarà per l’esquí i les afeccions hivernals”, va indicar el ministre.

Respecte als nous ingressos a l’hospital, quatre, tres no estaven vacunats i un, sí. No hi ha actualment cap menor ingressat, tot i que fa uns dies n’hi va haver dos. Un infectat de Covid que es trobava ingressat per altres patologies i un nadó de setmanes que acompanyava la mare que no va desenvolupar cap afecció relacionada amb el coronavirus.

Al mateix temps que s’incrementen els casos actius creix el nombre d’aules afectades per la pandèmia. Ahir n’hi havia 162. Del total, 45 en vigilància activa total i 72 en vigilància activa parcial. La resta, 45, en vigilància passiva. Tot i això, el titular de la cartera de Salut va voler deixar ben clar que l’increment de la incidència de la Covid a les escoles no havia fet que el Govern es plantegés tancar els centres. Segons Martínez Benazet, “no està previst en cap moment el tancament de col·legis perquè fan una tasca essencial i hem de preservar que infants i joves puguin tenir la seva educació i que els confinaments siguin el més curts possibles”. Ho va dir en resposta a una pregunta dels periodistes sobre si es podrien avançar les vacances escolars de Nadal previstes per al 22 de desembre.

ÚNIC CENTRE DE VACUNACIÓ

L’administració de la vacuna es tornarà a fer a partir de dilluns únicament a l’antiga plaça de braus, ja que el ministeri ha decidit tancar el punt obert a l’hospital de Meritxell. Les persones que estan citades a fer-ho a l’hospital, va advertir el ministre, hauran d’anar a l’antiga plaça de braus, on el Govern doblarà les taules de vacunació actuals. Fins ara s’han administrat 115.657 dosis de vacuna i hi ha un 81% de la població amb la primera dosi del vaccí i un 78,6% amb la pauta completa.

També hi ha canvis a l’stop lab de l’antiga plaça de braus. L’horari d’obertura passa a ser de dos quarts de nou del matí a dos quarts de set de la tarda. Ahir a la tarda va obrir un punt de tests al Prat Gran d’Escaldes i avui es posa en marxa el del Pas de la Casa. El ministeri valora obrir stop labs en altres parròquies.

Respecte a l’actual afectació de la pandèmia i preguntat per si temia que alguns països es poguessin plantejar prohibir els viatges al Principat, el ministre de Salut va ser molt contundent. “No crec que cap país digui que a Andorra no es pot venir. Andorra és un país molt segur”, va afirmar, per recordar que si es registren molts positius és perquè es fan moltes proves. Dijous es van fer 1.162 TMA.

ELS NO VACUNATS QUE SIGUIN CONTACTES DE POSITIU S'HAURAN DE CONFINAR SET DIES

Les persones que siguin diagnosticades positives seran a partir d’ara les encarregades de comunicar-ho als seus contactes. Aquests s’hauran de fer una prova TMA i si surt negativa hauran d’actuar de manera diferent, segons estiguin vacunats o no. Si s’està immunitzat el contacte negatiu estarà en vigilància passiva. És a dir, que podrà, per exemple, anar a treballar, però haurà d’augmentar la distància social i les mesures de precaució durant 14 dies. En el cas de no estar vacunats, els contactes d’un positiu que doni negatiu a la TMA hauran de fer set dies de confinament al seu domicili. El vuitè dia es faran una segona prova i si tornen a donar negatiu estaran una setmana més en vigilància passiva. Aquests ciutadans hauran d’adreçar un correu a l’oficina Covid per demanar la baixa laboral. El ministre va explicar que en un dia com ahir amb 352 positius i una mitjana de 20 contactes per persona “no és possible fer el control sobre 6.000 contactes”.

tracking