dia mundial de la sida

Tres nous contagis de VIH durant el 2020

Les relacions sexuals de risc són la principal via de transmissió al país i a Europa

El país ha registrat 107 casos des que els va començar a computar.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut va registrar durant l’any 2020 tres nous casos d’infecció de VIH, tots homes. Una xifra “inferior” a la d’anys anteriors, segons va apuntar la cap d’àrea del departament de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal. Tanmateix, Vidal va destacar que “anem fent pujades i baixades” i, per aquest motiu, “es fa difícil veure si hi ha hagut una baixada o estem en un moment més sostingut, perquè ara s’han agrupat menys casos”.

Sobre l’impacte que la Covid hagi pogut tenir en la transmissió del VIH, Vidal va destacar que de moment no se’n té constància. Tanmateix, va admetre que “és cert que les persones no es podien relacionar tant, però és difícil de valorar”.

En aquest sentit, Vidal va assenyalar que les proves diagnòstiques, que s’ofereixen a tots els centres de salut primària de manera gratuïta i confidencial, s’han mantingut obertes en tot moment durant la pandèmia. En concret, el 2020 es van realitzar un total de 21 tests ràpids, tots amb resultat negatiu. “Estaríem en la tònica dels altres anys, no hem trobat que se n’hagin fet menys.”

Amb els tres nous infectats de VIH detectats durant l’any passat, la taxa d’incidència al Principat se situa en 3,64 casos per cada 100.000 habitants. Pel que fa a les xifres des de l’inici dels registres de casos al país, se n’han detectat 107. D’aquests, la gran majoria –el 85,05%– corresponen a homes. “Veiem que la principal via de transmissió són les relacions sexuals de risc. És important tenir-ho present.” Pel que fa al tractament, Andorra finança el cent per cent del cost i és gratuït per a tots els afectats.

En l’àmbit europeu, durant l’any passat van notificar-se un total de 104.765 casos i el primer factor de transmissió a la zona també són les relacions sexuals de risc, és a dir, sense protecció.

Vidal va aprofitar per destacar la importància d’informar els més joves sobre aquesta malaltia. Per aquest motiu, va explicar que “es faran tallers a tots els centres educatius del Principat”.

tracking