Tancament de l'oci nocturn

Espot subratlla que no hi ha més remei que fer marxa enrere per "arribar en les millors condicions" al Nadal i a la temporada d'hivern

Roda de premsa de noves mesuresFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els establiments d'oci nocturn queden tancats a partir d'aquesta mitjanit com a part de les noves restriccions que ha aprovat el consell de ministres per frenar l'increment de casos de la Covid. El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat les noves mesures remarcant que "no hi ha alternativa" per arribar al Nadal i a la temporada d'hivern "amb les màximes garanties de salut pública i econòmico-socials" insistint que és una època molt important per a l'economia d'Andorra i que la nova situació s'adopta "amb prudència i responsabilitat". Les restriccions entren en vigor a partir de demà amb una validesa de 15 dies esperant que es pugui doblegar la corba "perquè hem de revertir sí o sí la tendència" i llavors poder relaxar les limitacions socials i empresarials.

Les restriccions inclouen l'obligatorietat de portar la mascareta a tots els espais exteriors urbans per a majors de 6 anys i es redueix l'aforament a esdeveniments culturals i esportius, a gimnasos, comerç, balnearis, sales de vetlla, misses, espais recreatius, parcs infantils interiors, en el cas del transport públic baixa al 70% i a les estacions d'esquí és obligatori el passaport Covid. El cap de Govern ha subratllat la necessitat de "reduir la interacció social i evitar masses trobades de feina i de lleure fora del grup bombolla" i fixa el màxim dels agrupaments en 6 persones a l'interior i 10 a l'exterior amb recomanació de fer teletreball sempre que es pugui.

Espot ha remarcat que "ens entristeix" haver d'adoptar aquestes mesures però "estem convençuts que la nostra obligació és avançar-nos i prendre mesures valentes" i ha explicat que els establiments afectats pel tancament es podran acollir als ERTO i els ajuts de lloguer que tornaran a entrar en vigor. I ha precisat que "no s'ha constatat especialment punta de contagis o brots a l'oci nocturn però és una evidència que és una activitat on hi ha risc de propagació i és molt difícil mantenir el distanciament social que és necessari". Espot ha manifestat que no va ser un error treure la mascareta a les escoles ni aixecar restriccions quan es va fer perquè eren les mesures adequades per a la situació sanitària d'aquell moment.

45% d'ingressats sense vacunar

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat que sense la vacunació "parlaríem de multiplicar per quatre el nombre d'ingressats a l'hospital i per deu els malalts a l'UCI". I ha explicat que el 46% de positius i el 45% dels ingressats no estan vacunats i dels 5 malalts a l'UCI 3 no han rebut el vaccí i que no s'han donat dades quan hi ha pocs ingressats perquè se'ls podria identificar per les dimensions del país. El ministre ha recalcat que no es poden analitzar aquestes xifres sobre criteris absoluts perquè el 80% de la població està vacunada i entre ells estan les persones més fràgils de salut que poden agafar la infecció i necessitar ser hospitalitzats.

Xavier Espot ha incidit que argumentar que la vacuna no impedeix contagiar-se és com dir que no es fa servir el cinturó de seguretat perquè es pot tenir un accident. I ha subratllat que està demostrat que amb el vaccí "tens menys possibilitats d'anar a l'UCI i de morir" i ha lamentat que hi hagi persones "que entren en disquisicions una mica increïbles sobre les vacunes". El ministre de Salut ha insistit en la defensa de la immunització general al·legant que un dels elements objectius de l'eficàcia són les residències sociosanitaris "on els brots són de pocs casos i amb menys letalitat i el virus no corre per tot el centre". I ha recordat que el novembre passat, sense vacunes i amb contagis similars hi havia unes 15 persones ventilades a l'UCI i 40 ingressats entre l'hospital i el Cedre.

El Govern ha reconegut que l'Oficina Covid està saturada per la gran quantitat de positius que hi ha i Martínez Benazet ha assenyalat que s'ha reforçat la plantilla "i passa de tenir 25 efectius a 50". El ministre ha indicat que s'està revisant els protocols del rastreig perquè ara cada contagiat "té molts més contactes" que en onades precedents quan hi havia menys relació social i menys activitats obertes.

tracking