sindicat d'educació pública

Preocupació per l'apreciació de la violència

El confinament ha comportat un augment de cyberbullying i de problemes mentals

Un grup de joves estudiant abans d'un examen.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’augment de la violència, sobretot de gènere, entre les persones més joves és una qüestió que cada vegada preocupa més. Així ho van manifestar al Diari la secretària general del Sindicat de l’Ensenyament Públic d’Andorra (SEP), Marisa Santos, i la d’organització, Carla Guinot, que es va mostrar inquieta per la “visió que tenen els adolescents de la violència de gènere”, perquè molts han “normalitzat” les agressions que no són físiques. Per aquest motiu, creu que “als centres hem d’incidir a visibilitzar els esgraons que hi ha abans d’arribar a la violència física i sexual”.

A les aules, Santos va explicar que “es fa un treball educatiu de base al respecte des de ben aviat”, i Guinot va afegir que l’assetjament, la violència de gènere i l’homofòbia es treballen de manera “transversal” dins les matèries. No obstant això, van incidir en la necessitat d’incorporar al currículum la igualtat de gènere com a assignatura específica, així com en la importància de formar el professorat en la matèria.

Un dels altres fenòmens que han fet saltar les alarmes és l’augment de nens que pateixen cyberbullying que, segons Guinot, “és més perillós que l’assetjament a l’aula, que es pot palpar”. La pandèmia, segons expliquen, també ha comportat un creixement de problemes de salut mental entre els joves. “Els alumnes han tingut tants mesos de reflexió que han aflorat coses. Nosaltres, com a docents, estem més atents”, va assenyalar Santos.

En l’àmbit de l’aprenentatge, la secretària general del SEP va apuntar que alguns alumnes van “desaparèixer del mapa de les classes telemàtiques” i que, en alguns casos, es va haver d’adaptar el nivell d’exigència. A poc a poc, però, “estem reprenent un ritme molt normal”, va apuntar. Així, des del SEP consideren que, en cas que la situació sanitària empitjorés, estarien preparats per a un segon confinament. “No ens hi trobaríem tan malament com la primera vegada. Hem adquirit eines”, va dir Guinot.

NEGUIT PELS INTERINS

Els efectes de la pandèmia s’han estès també a altres àmbits. Així, el 2020 es va paralitzar la regularització dels treballadors interins. Les representants del SEP van reivindicar que la xifra de professors contractats en aquestes condicions és molt elevada. En concret, la Carla Guinó, que fa 15 anys que és interina, va assegurar que els treballadors viuen la situació amb “neguit” per la manca “d’estabilitat laboral i econòmica”. De moment, desconeixen quan es publicarà un nou edicte.

Una altra de les demandes que el SEP encapçala és la derogació de la incompatibilitat de la llei de la funció pública, que no permet als professors tenir altres feines. “Tenim companys que, malgrat fer les 40 hores setmanals, no arriben a final mes i llei no preveu que puguin tenir una altra feina”, va alertar Marisa Santos.

tracking