Lluita contra la venda il·lícita de tabac

El govern francès dona el vistiplau a apujar les multes per contraban

Accepta una esmena de l’Assemblea General que cita Andorra i el mercat il·legal

Un control a la duana del Pas de la Casa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de França, en el debat realitzat recentment a l’Assemblea Nacional respecte al projecte de llei de Finances per al 2022, ha acceptat l’esmena presentada per la comissió de Finances, de l’Economia General i Control Pressupostari del parlament gal que busca doblar les multes per a les persones que siguin controlades fent contraban de tabac.

Éric Woerth, president de la comissió de finances, va defensar l’esmena davant del govern gal recordant que aquesta modificació de la legislació es basa en les conclusions de l’informe que va redactar, amb el també diputat Zivka Park, sobre l’evolució del consum de tabac i el retorn de la fiscalitat aplicable als productes del tabac durant el confinament.

“Aquest període –en particular el primer confinament– va permetre determinar amb precisió el consum real de tabac, ja que els que el compraven a l’estranger o els que recorren a les xarxes de contraban ja no ho podien fer”, va assenyalar Woerth, per afegir que “hem fet una sèrie de propostes, entre elles l’enfortiment de les sancions”.

Va justificar la petició el fet que les multes per contraban de tabac “són molt inferiors a les que s’apliquen al narcotràfic, però bàsicament sovint són les mateixes xarxes les que fan aquestes pràctiques. La rendibilitat és molt important i com més augmenta el preu del paquet de tabac, més gran és el benefici que en treuen del contraban”.

El diputat va indicar que “l’esmena que us proposem pretén, doncs, augmentar les sancions i animar l’Estat i les duanes a comunicar-ho, per tal de dissuadir el tràfic de formigues, és a dir, els que compren tabac habitualment a Andorra o a un altre emplaçament, més enllà dels llindars autoritzats”. També vol castigar “el contraban, fins i tot la falsificació, realitzat en bandes organitzades”.

Cal recordar que en el debat en el si de la comissió, Woerth va explicar que en el període de confinament per la Covid-19 es va constatar un mercat paral·lel que representa entre el 14% i el 17% del consum total de tabac, i unes pèrdues fiscals d’entre 2.000 i 3.000 milions d’euros. El diputat va indicar que la modificació de la llei pretén duplicar tant la multa prevista en cas de fabricació, tinença, venda o transport il·lícits de tabac, com la multa prevista quan aquests fets siguin comesos per banda organitzada i la sanció fixada pel que fa a la quantia dels impostos defraudats. “Les sancions i, per tant, els riscos per als contrabandistes són actualment molt baixes, sobretot si es comparen amb les que són pel narcotràfic”, va dir Woerth, per matisar que “per descomptat, el tràfic de cigarrets no s’ha d’equiparar al narcotràfic, però, segons els funcionaris de duanes i la policia, sovint són les mateixes persones les que es dediquen a aquests delictes”.

CLAUS

1. El confinament radiografia el contraban

Els mesos en què les fronteres van estar tancades per la Covid-19 van permetre saber a França quan tabac es consumia procedent del contraban i el dany a les arques públiques.

2. Esmena del parlament per apujar multes

La comissió de Finances de l’Assemblea Nacional va aprovar una esmena per doblar el cost de les multes per fer contraban tant personal com en banda organitzada.

3. El govern gal, a favor de l’increment

L’Assemblea Nacional va debatre l’esmena davant del govern francès fa unes jornades. Després de la discussió, l’executiu va anunciar que estava a favor de doblar les multes per fer contraban de tabac personal o en grup organitzat.

tracking