Reportatge

Científics que volen tornar

Tres estudiants especialitzats en el camp de les ciències de la vida reclamen oportunitats laborals i defensen la implementació de projectes científics al país per un futur professional.

Gemma Daina, Arnau Calvet, Adrià Archilla i Míriam Daravano integren la secció andorrana de la Societat Catalana de Biologia.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Estudiar a l'estranger i poder tornar a treballar al país és la voluntat de molts joves que s'especialitzen en el camp de la ciència i la tecnologia. La manca d'equipaments i oportunitats laborals al Principat en aquest sector ha estat el motiu pel qual Arnau Calvet, Adrià Archilla i Míriam Daravano s'han mobilitzat per fer palesa la necessitat de tenir-los i defensar la implementació de projectes científics.

La iniciativa va sorgir inicialment per part d'Archilla i Daravano, que van posar-se en contacte amb Calvet. “L’Adrià ha estudiat biomedicina i ara està fent un doctorat, em va preguntar si jo estaria interessat a treballar a Andorra en un futur i aquesta era una de les meves preocupacions, acabar els estudis i després no tenir res a Andorra, que és on vull tornar”, relata Calvet, que ara estudia un màster en Recerca Biomèdica Translacional a Barcelona.

DIVULGAR LA CIÈNCIA

El seu reclam va començar per entrar a formar part de la Societat Catalana de Biologia (SCB) i obrir la secció territorial d'Andorra. “Em va semblar una gran idea perquè l’SCB és una societat que sobretot promou la divulgació científica en català”, defensa Calvet. A l'abril d’aquest any es va crear i aprovar l'equip amb la incorporació de la doctorada en biologia Gemma Daina, que la coordina. L’objectiu d'aquesta creació, que anirà fomentada per conferències i formacions, és "divulgar la informació científica perquè ho pugui entendre tothom i cada vegada més gent s'interessi”, afirma Calvet. I afegeix que “el que volem aconseguir és un canvi de la cultura científica a Andorra, anar fent conferències tot l'any d'interès científic perquè a poc a poc es comenci a desenvolupar i consolidar aquest sector de la investigació al país”.

L’aterratge de la multinacional Grifols a la parròquia d’Ordino és una bona notícia per a aquests joves, que tenen esperances de poder desenvolupar-se professionalment al Principat i, en un futur, poder treballar conjuntament amb la farmacèutica. “Justament va ser crear la secció de l’SCB i es va anunciar l’arribada de Grifols i va ser molt positiu. Crec que és una molt bona oportunitat per a l'obertura de nous sectors de treball i per diversificar l'economia”, diu Calvet. I afegeix: “Em sorprèn llegir coses sobre el que es diu del laboratori com que contaminarà tant com una central nuclear o una petrolífera. Està molt vigilat tot el que hi ha en aquests tipus de centres de recerca, els residus es porten en un centre de gestió de residus i es treballa amb virus inactius que bàsicament és impossible que es propaguin”.

Els membres esperen dur a terme projectes d’investigació amb el laboratori de recerca en immunologia, però fins que no estigui instal·lat aposten per anar fent petits treballs des del país amb l’objectiu de donar a conèixer la secció andorrana de l’SCB i la seva aposta per la ciència.

“Un dels possibles projectes podria ser la seqüenciació del genoma de la Grandalla. La flor es troba en perill d’extinció i estaria bé tenir el seu codi genètic. Seqüenciar un genoma és bastant car, havíem pensat fer-ho amb un cabirol, però fer-ho amb aquesta flor surt bastant més viable. Des de l’SCB donen subvencions per a la seqüenciació d’espècies autòctones d'un país. Agafaríem la mostra aquí, la tractaríem i la importaríem a un laboratori de Barcelona. Aquí, de moment, no tenim instruments ni personal que pugui fer-ho”, diu Calvet.

INCENTIVAR ANDBIO

L'objectiu dels membres també és fer una crida per acabar tenint els equipaments necessaris que manquen al país i no necessitar desplaçar-se a l’estranger. Per això, al gener celebraran la jornada inaugural de l’SCB per presentar l’equip i el projecte a més de la reobertura de l’Associació de Biotecnologia d’Andorra, coneguda com a Andbio, que estarà presidida per Calvet i Archilla. “En David Vilanova, cap de l’àrea d’epidemiologia nacional i antic president d’Andbio, es va posar en contacte amb mi per proposar-nos agafar la presidència a mi i a l'Adrià i substituir-lo a ell i a la Vanesa Arroyo, que n’era la vicepresidenta. Feia temps que l’associació estava aturada i arran de la pandèmia van pensar que era una bona oportunitat tornar-la a obrir i que la gent jove pogués impulsar-la”, explica Calvet.

El canvi definitiu encara està en tràmit i de moment l'organització no està consolidada. “Ens anirem deixant veure amb la creació d'una pàgina web, les xarxes socials i ens donarem a conèixer en aquesta xerrada, que comptarà amb la participació, entre d’altres, del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet”, explica Calvet. La jornada porta per títol Gestió diferencial a Andorra contra la Covid-19 i se celebrarà el pròxim 25 de gener. La conferència vol fer una anàlisi retrospectiva de la situació actual i de futures perspectives que prenen com a base l'estudi científic sobre el cribratge massiu de la doctora i primera autora de l'article, Cristina Royo.

tracking