rEPORTATGE

“100 'pollitos', 3.700 euros”

Una mare i el fill s’enfronten a sis anys de presó per tràfic de cocaïna. Els van trobar diners en efectiu, 52 embolcalls i una llibreta, però diuen que són d’una filla expulsada del país.

Imatges de la droga requisada en l'operació judicial.policia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia va picar a la porta de casa l’1 de juliol del 2020. Buscaven la filla, a qui unes persones acusades en l’operació Brotxeta havien identificat com una de les que els proveïa de cocaïna. Però la filla no hi era. Havia marxat del país pocs dies abans, després que a Immigració li deneguessin la residència. Al pis hi havia la mare i el fill. Però, en concret, la mare es mostrava neguitosa i en diverses ocasions va voler anar al seu dormitori a recollir “coses de valor”, com va manifestar ahir una de les agents que van participar en l’entrada i registre. Al domicili es va trobar una bossa amb 550 euros i 38 embolcalls de cocaïna, una bossa amb 265 euros, a més de diverses claus d’una caixa forta amb més embolcalls i que estava a sota del llit, pasta de cocaïna i una llibreta amb anotacions de noms, dates i transaccions econòmiques. A conseqüència d’aquest fet, ambdós van ser detinguts acusats de tràfic de drogues i internats a la Comella, on encara hi són en règim de presó preventiva. La fiscal els demana sis anys de presó, però ells neguen els fets i asseguren que les anotacions a la llibreta, els diners i la droga són de la seva filla, que resideix actualment a l’Argentina i que no està encausada per les dificultats que suposa la seva extradició, segons va argumentar ahir el president del Tribunal de Corts.

Pel que fa a la llibreta, on entre d’altres hi ha anotacions com “100 pollitos; 3.700 euros” amb el nom del fill i d’altres persones, així com números de telèfon, un perit cal·ligràfic va assegurar a la vista que hi ha dues escriptures identificades clarament, la de la mare i la del fill, i que n’hi ha una altra que podria ser del seu entorn proper, però que això no ho pot assegurar científicament. Els acusats diuen que aquesta tercera persona és la seva filla i que totes les anotacions són seves. L’expert es va mostrar sorprès quan la mare va acudir a la prova pericial amb un cabestrell “perquè li feia mal el colze”.

Quant a les bosses, la mare assegura desconèixer l’origen de la que contenia 550 euros i la droga, i assegura que l’altra, la dels 265 euros, eren diners que li donava la filla per a les compres del dia a dia. “Ni bebo, ni fumo, ni consumo; el consumo mío eran la fregona y la escoba”, va testificar.

Durant la instrucció del cas es van requerir les converses dels telèfons mòbils, així com els punts de la CASS i els moviments bancaris. A les converses del mòbil de la mare hi havia una captura de pantalla on es parlava d’operacions de droga i de confessions a la policia d’implicats en altres operacions. Al del fill també hi ha converses sobre tràfic de droga i un testimoni va assegurar ahir que li va comprar en una o dues ocasions un gram de cocaïna.

Respecte d’aquest fet, la mare renega sobre les converses de tràfic de droga que hi ha al seu telèfon, mentre que el fill va declarar que feia de “recadero” de la seva germana amb relació a la venda de droga acreditada pel testimoni. Respecte als comptes bancaris va dir que els 850 euros mensuals del lloguer i els diners que enviava regularment a Colòmbia (150, 300 o 600 euros) sortien de les feines de neteja.

La causa va quedar suspesa per la incompareixença d’un testimoni i es reprendrà al desembre. La fiscal els demana sis anys de presó per un delicte contra la salut pública i la defensa, l’absolució o una pena subsidiària rebaixada per l’acreditat bon comportament i capacitat de reinserció mostrat a la Comella.

L'HOME PORTA 53 ANYS AL PAÍS I NO ENTÉN EL CATALÀ

El president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, va manifestar en diverses vegades la sorpresa pel fet que les persones acusades ahir i algun dels testimonis no poguessin expressar-se en català i tinguessin dificultats per entendre’l, tot i portar molt de temps al país. De fet, la seva sorpresa va ser major quan el marit de l’acusada, que va comparèixer com a testimoni, va manifestar que feia 53 anys que era al país i que no entenia l’idioma oficial. Un fet que es va constatar. Així mateix, la mare, que hi porta 20 anys, tampoc entén el català, i el fill, que va anar sis anys a l’escola al país, el parla una mica ara que l’estudia a la presó de la Comella.

tracking