Fòrum mundial

Espot referma el lideratge de la Unesco en educació, ciència i cultura

El cap de Govern participa aquesta tarda des de París en la cloenda del 75è aniversari de l’institució

Xavier Espot amb la directora general de la Unesco aquesta tardaSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, ha participat aquesta tarda des de París en la cloenda del 75è aniversari de la Unesco “refermant el lideratge” de la institució en educació, ciència i cultura. “Els èxits col·lectius de l’organització són indiscutibles”, ha declarat aquest matí en roda de premsa, tot recordant que Andorra, juntament amb França i Espanya, ha presentat una candidatura transnacional que agrupa la catedral de la Seu d’Urgell, el castell de Foix, la Casa de la Vall i set esglésies romàniques més del Principat.

En el discurs institucional per la commemoració de l'aniversari dels tres quarts de segle de l'UNESCO, Espot ha reafirmat "el seu ple suport a l'organització, tot recordant els bons records de la ratificació de la Constitució de l'octubre de 1993", i ha afegit que "La nostra partinença a aquest ens, només uns mesos després de la primera Constitució d'Andorra, va marcar l'inici del Principat com a Estat sobirà".

D’altra banda, Espot també ha fet un repàs de la participació d’Andorrà a la quarta edició del Fòrum de la Pau, organitzat pel president de la República Francesa i Copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron. El líder de l’executiu ha destacat que enguany “ha estat una edició més participativa” gràcies a la presència de la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris. En aquest sentit, ha incidit en la defensa dels valors del multilateralisme com a eina per superar el dèficit econòmic i sanitari de països en vies de desenvolupament.

Trobades bilaterals

El cap de Govern s'ha trobat paral·lelament als actes de la UNESCO amb mandataris d'altres països. Ahir es va trobar amb el president de Montenegro, Milo Dukanovic per intercanviar polítiques pel que fa a sanitat i economia. De la reunió, es va programar una visita oficial d'Andorra a Montenegro durant el pròxim anys per compartir estratègies en matèria de turisme i tractar la relació amb la Unió Europea.

Espot s'ha reunit durant la jornada d'avui amb el president d'Islàndia,Guðni Thorlacius Jóhannesson, per parlar del mercat interior europeu i les relacions amb la UE; amb el president d'Eslovènia, Borut Pahor, per parlar de l'Acord d'Associació; amb Pietro Parolin, secretari d'Estat de la Santa Seu per analitzar el context de pandèmia; i finalment, el cap de Govern també ha mantingut una reunió amb Umaro Sissoco Embaló, Shiek Hasina i Ali Bongo, el president de Guinea Bissau, la primera ministra de Bangladesh i el president de Gabon, respectivament. Segons el comunicat del Govern, han tractat reptes de futur globals com el canvi climàtic, les desigualtats o les polítiques d'inclusió.

tracking