Fronterers i límits

El conflicte fronterer del parc solar arriba a Madrid

L’ambaixador espanyol, Àngel Ros, envia al ministeri d’Interior del país veí del sud “tota la informació” sobre l’afer

Zona del conflicte pels límits territorials

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conflicte fronterer pel parc solar del planell de la Tosa ja ha arribat a Madrid. L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, va confirmar ahir al Diari que el ministeri de l’Interior espanyol, responsable del control de fronteres al país veí del sud, ja disposa de “tota la informació” sobre l’afer. L’ambaixador va afegir que es faran “les indagacions necessàries” per determinar si el parc, actualment en construcció i de més de 22.000 metres quadrats de superfície, ocupa territori espanyol. Ros va mantenir ahir contactes permanents amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach. “En aquests moments no tinc ni el diagnòstic sobre el que ha passat ni tampoc la solució”, va afirmar el representat diplomàtic.

Els dubtes sobre si el parc solar envaeix territori espanyol van començar-se a gestar fa una setmana a la direcció del parc natural de l’Alt Pirineu. “Vam rebre queixes que la central excedia els límits que marca la frontera andorrana. Quam vam contrastar-ho, vam adonar-nos que, segons la cartografia catalana i espanyola, la meitat del parc solar és en territori espanyol, mentre que la cartografia andorrana diu que tot el terreny on s’està construint la central és en territori andorrà”, va detallar Marc Garriga, director del parc natural.

A instàncies del màxim responsable de l’espai protegit, un equip dels agents rurals es desplaçarà a final d’aquesta setmana al planell de la Tosa per fer una primera inspecció sobre el terreny i una anàlisi topogràfica amb GPS. “Hi ha una diferència de 50 metres de distància entre les dues cartografies. Cal comprovar fites i límits”, va afegir Garriga.

Per la seva part, el cap de Gover, Xavier Espot, va declarar ahir a la premsa que cal afrontar el conflicte territorial amb prudència: “No ens hem de precipitar. Com sempre ha passat, acabarem trobant una entesa.” Espot va admetre que no podia afirmar “amb certesa” si el parc està en terreny andorrà o espanyol i va confiar que l’afer es resolgui “com més aviat millor, però amb calma i tranquil·litat”.

El cas del parc solar del planell de la Tosa té precedents. El president de l’entitat municipal descentralitzada d’Os de Civís, Jordi Betriu, va recordar ahir que fa més d’una dècada va haver-hi un conflicte semblant amb la construcció de dues basses d’aigua per alimentar els sistemes d’innivació artificial de l’estació d’esquí de Pal, també al planell de la Tosa. Aleshores la justícia va donar la raó al Principat.

Quan comenci a funcionar a partir de la temporada d’hivern, la central esdevindrà el parc solar més gran del país i proveirà el 35% de l’energia elèctrica que consumeix l’estació d’esquí de Pal Arinsal.

En total, s’instal·laran 5.300 plaques fotovoltaiques en una superfície de 22.000 metres quadrats. L’equipament, finançat per Nord Andorrà i impulsat amb el suport del comú de la Massana i EMAP, suposa una inversió de 2,2 milions d’euros i es preveu que doni feina a una trentena de persones. El parc tindrà una capacitat de 2 MW de potència i una producció anual de 2.400.000 kWh, l’equivalent al consum d’electricitat de 1.000 llars andorranes.

CRONOLOGIA

1. Un projecte impulsat a tres bandes

Tot i que el cent per cent del finançament del projecte l’assumeix Nord Andorrà, ha estat impulsat amb el suport del comú de la Massana i d’EMAP.

2. Mig any de treballs a la zona

Les obres de construcció del parc solar del planell de la Tosa van començar al juny. L’objectiu dels impulsors del projecte és inaugurar la central abans de l’inici de la temporada d’hivern.

3. El parc natural de l’Alt Pirineu rep queixes

El parc natural de l’Alt Pirineu va rebre queixes fa una setmana que el parc excedia els límits que marca la frontera andorrana. La direcció del parc va comprovar-ho als mapes.

4. L’ambaixada espanyola informa Madrid

L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, va enviar ahir al ministeri d’Interior espanyol, responsable del control de fronteres, “tota la informació” sobre l’afer del parc.

5. Agents rurals investigaran les queixes

El cos d’agents rurals de la Generalitat es desplaçarà a final d’aquesta setmana al planell de la Tosa per fer una primera inspecció sobre el terreny i comprovar fites i límits.

El parc solar del planell de la Tosa, en diferents moments de la construcció.

El parc solar del planell de la Tosa, en diferents moments de la construcció.

El parc solar

tracking