Reportatge

Les primeres maçones

La dama blanca és el nom de la lògia d’Andorra formada per dones que acaba de fundar-se sota l’auspici de la Gran Lògia Femenina d’Espanya

Un acte de la Gran Lògia Femenina d'Espanya.GLFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La llegenda de la Dama Blanca simbolitza la independència i la llibertat andorranes enfrontades al poder feudal. Ara, a més, és el nom que ha adoptat la primera lògia femenina que s’acaba de constituir a Andorra i que arrenca amb el suport indispensable de la Gran Lògia Femenina d’Espanya (GLFE), de la mateixa manera que les maçones franceses van ajudar a constituir les tres lògies que funcionen a Catalunya.

És una cadena de solidaritat entre germanes. La maçoneria no és cosa d’homes i les dones no estan vetades. Al Principat han arrencat amb nou germanes –que es com s’anomenen les membres d’una lògia–, però queda molt camí per recórrer, ja que no podran constituir la gran lògia femenina d’Andorra fins que no funcionin tres lògies al Principat. Tot just ara comencen a caminar.

Nuria Fuentes, molt respectable gran mestra de la Gran Lògia d’Espanya, explica que les maçones andorranes tenen el suport del país del sud: “La maçoneria és un símbol, una cadena, i en aquell territori on no funciona, han de venir d’altres països per fer més gran la cadena”. De França a Espanya, i ara la cadena “universal” passa per Andorra.

Tot va començar fa tres anys, durant una conferència de la Venerable Gran Mestra espanyola a Andorra. Allà va germinar la idea d’un grup de dones del país, fins que fa uns dies van fer realitat el somni sota l’auspici de la GLE.

El proselitisme polític no està permès dins de les lògies i totes les religions són respectades, explica Fuentes. “Aquests temes no estan en els nostres debats perquè busquem l’harmonia, el creixement, idees per a les persones i la humanitat.”

La representant de la GLFE remarca que sempre acaten les lleis dels països i dels seus representants, i segueixen l’actitud dels antics maçons que viatjaven per diferents països i estaven obligats a complir les seves lleis: “Acatem les lleis de cada país, la seva realitat i les autoritats, i per tant no tenim res a dir sobre els Coprínceps, són els andorrans els que decideixen.”

Fuentes assenyala que cada maçó o maçona té idees pròpies, però que aquestes queden fora de les tingudes (trobades) que fan les lògies. Només es refereix a la política quan parla de les dictadures per recordar que sempre han perseguit la maçoneria “perquè som lliurepensadors. No volem dictadures, ni racisme, persecucions, violència ni discriminacions.” Mentre que a Andorra la maçoneria masculina fa anys que funciona amb total normalitat, ara s’acaba amb l’anomalia i les dones també poden reunir-se en el temple.

tracking