Ensenyament

L'ambaixador turc defensa el dret de la nena a dur el vel a l'escola

Burak Akçapar considera l’afer del hijab al Lycée un cas de “llibertat religiosa”

L'ambaixador turc a Andorra, Burak Akçapar.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ambaixador de Turquia a Andorra, Burak Akçapar, és clar sobre l’ús del vel a l’escola: es tracta d’un cas de llibertat religiosa i, per tant, cal respectar-ho. Informat sobre la recent decisió del ministeri d’Educació de prohibir l’ús de simbologia religiosa als centres educatius de l’escola andorrana i preguntat pel Diari si el Govern hauria de ser més tolerant amb les noies que van a l’escola amb hijab islàmic, Akçapar va respondre: “Penso que, en general, la llibertat de religió és un dret fonamental. S’hauria de permetre a la gent de creure en la religió que vulguin, així com practicar i expressar la seva fe. Així és com ho entenem nosaltres. Així és com nosaltres abordaríem aquest cas.”

En les darreres setmanes el Govern ha portat l’afer del vel amb absoluta discreció. Fonts de l’executiu han explicat que no volen mediatitzar més el dossier, ara en mans del ministeri d’Afers Socials, ja que consideren que és el millor per als dos menors implicats. La família, mentrestant, es manté enrocada en la seva posició i afirma que la nena no tornarà a l’escola si no pot fer-ho amb el vel.

El miniteri d’Educació va activar el protocol per absentisme escolar fa poc menys d’un mes després que les converses amb la família no portessin a cap acord i, en conseqüència, va derivar el cas a Afers Socials. Els pares no porten els dos fills al Lycée des del començament del curs en protesta per la prohibició de dur el hijab a l’aula i insisteixen que han patit racisme i discriminació per part de la direcció del centre educatiu. La prioritat de l’executiu és buscar una solució pactada.

Ara el Servei Especialitzat d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, que depèn d’Afers Socials, haurà de redactar un informe sobre l’alumna i el seu entorn familiar. Si la investigació conclou amb evidències sòlides que el dret a l’educació de la menor està en risc, aleshores correspondrà a les autoritats judicials de valorar el cas. En funció d’aquesta avaluació, el batlle prendrà la decisió que consideri oportuna per protegir aquest dret.

tracking