encàrrec polèmic

El Govern localitza l'informe sobre l'avortament i l'atribueix a Toni Martí

L’executiu no revela ni el contingut del document ni per què es va demanar

El cap de Govern, Xavier Espot, i l'exlíder de l'executiu Toni Martí.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha localitzat l’informe sobre l’avortament i el Coprincipat que va adjudicar per més de 23.500 euros a final del setembre del 2019. El document, del qual es va tenir constància arran d’una demanda del PS, va agafar a l’inici amb el peu canviat l’executiu i els consellers de la majoria, que van afirmar no saber-ne res. Fonts de l’executiu van afirmar ahir que tenen l’anàlisi i en coneixen el contingut, però que va ser encarregat a final de la legislatura passada pel Govern de Toni Martí. Segons la documentació de la qual disposa el PS –i que també va ser facilitada per l’executiu arran d’una altra demanda–, l’encàrrec es va realitzar a través del ministeri de Finances i el pagament es va fer efectiu cinc mesos després de l’entrada de Xavier Espot com a cap de Govern.

El motiu pel qual es va demanar, però, no l’han detallat. Sí que van indicar, però, que no té cap relació amb el servei d’atenció integral a la dona (SIAD), que es va posar en marxa el març del 2020. De fet, l’anunci sobre el servei el va fer Xavier Espot ja de candidat a cap de Govern en campanya electoral i va ser objecte de polèmica perquè alguns partits van posar en dubte que fos constitucional.

L’executiu no vol explicar el que s’indica en l’informe encarregat ni tampoc el motiu pel qual es va demanar a final de legislatura. En tot cas, la informació transcendirà quan el Govern hagi de donar resposta a la demanda feta pels socialdemòcrates. Fonts consultades properes a la majoria van indicar que el problema, de fet, no rau tant en el contingut del document sinó qui el va demanar. I és que tots els implicats són conscients que l’encàrrec no serà rebut amb bons ulls per la Mitra.

El que és clar de moment és que la sol·licitud de la consellera socialdemòcrata, Judith Salazar, va agafar a contrapeu l’executiu actual i també els parlamentaris demòcrates. En una reunió dels consellers generals que formen la coalició que va tenir lloc dimarts es va parlar sobre l’esmentat informe. En la trobada, els socis a l’executiu van reclamar explicacions però no van obtenir una resposta concloent, segons assistents a la reunió.

L’enrenou s’ha destapat arran de la sol·licitud del document per part del PS. Els socialdemòcrates van saber que existia l’informe arran d’una altra demanda d’informació sobre les adjudicacions directes que havia fet l’executiu i allà hi constava un pagament de més de 23.500 euros per un informe sobre l’avortament i el Coprincipat, sense que hi constés cap més especificació. El grup parlamentari liderat per Pere López vol analitzar les conclusions de l’informe especialment ara que s’està treballant al Consell General la llei d’igualtat entre dones i homes, i a través de la qual els socialdemòcrates volen entrar una esmena per insistir en la legalització de la interrupció voluntària de l’embaràs.

FETS

Trobat el document

El Govern afirma que té el document sobre l’avortament i el Coprincipat i que en coneix el contingut però no en revela cap detall.

Demanat per Martí

L’executiu passa la pilota a l’equip governamental de la legislatura passada i afirma que va ser Toni Martí qui va encarregar l’informe.

Motiu desconegut

Govern no explica el motiu pel qual es va demanar l’anàlisi. Únicament assegura que no té res a veure amb el servei d’atenció integral de la dona.

Informació al ps

L’executiu haurà de facilitar la documentació als socialdemòcrates, que han demanat oficialment conèixer el contingut de l’informe.

tracking