El 95% de la població va percebre el terratrèmol de l'11 d'octubre

L'enquesta d'Andorra Recerca + Innovació n'extreu que el 87% va reaccionar quedant-se al lloc on era

El qüestionari es va fer a 357 persones del país

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra Recerca + Innovació (ARI) va fer una crida a la població perquè omplís unaenquesta sísmicaarran del moviment registrat a prop d'Os de Civís a les 8.23 hores del matí del passat 11 d'octubre i que va tenir una magnitud de 3,6 i es va produir a 2,6 km de profunditat. Tot i que el terratrèmol es va donar a Catalunya també va ser percebut per la població andorrana i, segons informa l'organització en un comunicat, per aquest motiu, s'ha demanat que s'ompli l'enquesta per poder tenir informació sobre els efectes que va tenir al país. D'altra banda afegeixen que el sisme principal ha estat seguit de nombroses rèpliques de magnitud inferior. La més important, de magnitud 1.4, va ocórrer el dia 27 d’octubre, a les 08h05, segons informa l'ARI.

El qüestionari del sisme principal la van respondre 357 persones, el 80% de les quals ho va fer el mateix dia del terratrèmol.De totes les persones que van respondre l’enquesta, només 18, és a dir el 5%, no el van percebre. En canvi, un total de 339 persones, el que correspon al 95%, sí que van percebre el moviment sísmic, de les quals 223 són dones i 111 homes, amb edats compreses entre els 14 i 82 anys.

Geogràficament, Andorra la Vella és la parròquia on més persones van notar el terratrèmol i Canillo la que menys. Així mateix, de les preguntes es despren que durant el sisme la gran majoria de les persones (87%) van reaccionar quedant-se al lloc.En aquest sentit, des d'Andorra Recerca + Innovació recorden que la recomanació és la de romandre al lloc quan es produeix un sisme, procurant protegir-se dels objectes que puguin caure sobre les persones. Així, caldria protegir-se sota d'una taula o el marc d'una porta, o bé, si s'està a l'exterior, en un lloc obert allunyat d'edificis i mobiliari urbà.

Pel que fa als efectes que els enquestats van observar, una mica més de la meitat de les persones enquestades que van notar el terratrèmol van notar vibració (58%) i en menor mesura ensurt (29%), oscil·lació (27%) i un sotrac (26%).

tracking