Diari TV

Alerta pels problemes de conducta dels joves, que s'inicien abans i a l'escola

L’Associació de Jovent en Risc reclama recursos i treball “en xarxa” dels ministeris

La presidenta de l'Associació d'Ajuda al Jovent en Risc, Sandra Cano, durant l'entrevista.Agnès Santos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escola és el lloc on es gesten molts dels problemes de conducta que pateixen els joves. Així ho va explicar ahir en una entrevista a Diari TV la presidenta de l’Associació d’Ajuda al Jovent en Risc, Sandra Cano, qui va assegurar que la gran majoria dels adolescents que “consumeixen, pateixen trastorns alimentaris, absentisme o que els costa relacionar-se” són víctimes de bullying durant l’etapa escolar, i que el fet de no saber com “sortir-se’n” fa que desenvolupin altres problemes.

Cano també va situar l’escola com a epicentre on els joves comencen a consumir substàncies estupefaents. “Els pares expliquen que dins de l’entorn escolar, al voltant de les escoles o al pati, és on els xavals han començat a tenir contacte amb les drogues”. En aquest sentit, va destacar que aquesta problemàtica “s’ha agreujat de manera preocupant” perquè “els adolescents comencen més joves a consumir”, i ho va exemplificar amb el cas “d’una nena que amb 11 anys tenia un problema d’alcoholisme”.

La detecció precoç d’aquest tipus de situacions entre adolescents és clau per a Cano, que va argumentar que “durant el període de creixement si no reben ajut el problema s’agreuja”. En aquest sentit, la presidenta de l’associació va criticar la falta de formació dels professionals dels centres, que moltes vegades no tenen eines per identificar els casos fins que són molt evidents.

Ara bé, Sandra Cano va destacar que la responsabilitat per avançar en aquesta matèria no rau en un sol ministeri i va reiterar la necessitat que “es treballi en xarxa” entre els departaments d’Educació, Salut, Afers Socials i Justícia. Sobre aquest últim ministeri, Cano va fer èmfasi en la importància sanejadora del procés judicial en casos, per exemple, d’abús. “Terapèuticament, ajuda molt saber que la persona està castigada.” Per aquest motiu, va carregar contra la lentitud del la justícia, on “tot es para”, i va destacar la importància d’agilitzar els terminis judicials quan hi ha menors al darrere.

TRACTAMENT AL PAÍS

Des de l’associació fa temps que reclamen que els menors amb problemes de conducta no hagin de sortir del país per ser tractats. El fet d’haver-los d’enviar a centres de fora suposa un desgast econòmic important per a les famílies, que paguen entre 1.000 i 1.700 euros mensuals, segons va explicar Cano, sense tenir en compte el cost del desplaçament per visitar els menors. Aquest desgast, va assegurar, també és mental, i molts adolescents no acaben el tractament perquè les famílies no poden assumir tenir-los tan lluny de casa. Un altre dels problemes que va posar en relleu Cano va ser que el Principat no compta amb recursos per fer un seguiment del jove un cop torna al país.

Pel que fa al Centre Residencial d’Educació Intensiva, que es posarà en marxa l’any que ve, Cano en va destacar la importància, però va apuntar que “no entenem com es poden barrejar patologies”. En aquest sentit, va reclamar de nou la necessitat d’una “escola terapèutica” per a menors amb problemes més lleus.

LA COVID HA DISPARAT ELS CASOS CONFLICTIUS

La pandèmia ha comportat un augment dels casos i, consegüentment, de les famílies que han demanat suport a l’Associació d’Ajuda al Jovent en Risc. La seva presidenta va detallar que quan van fundar l’associació eren 40 famílies i que, actualment, en tenen 62. “Amb el temps i durant l’època Covid ha crescut molt el volum”, va afirmar. Cano va destacar que molts joves no van entendre el confinament, fet que va provocar que s’escapessin de casa o tinguessin problemes de convivència. Altres casos, com ara els de nens amb depressió, “es van agreujar molt”.

MÉS PSICÒLEGS I RECURSOS AL PRINCIPAT

Cano va celebrar que el pla de salut mental desenvolupat pel Govern preveu les aportacions que s’han fet des de l’associació, però va destacar que “hi trobem a faltar un calendari de quan es faran les accions”. En aquesta línia, la presidenta va recordar la necessitat “urgent” que s’ampliï l’equip de psicòlegs a l’hospital perquè “molta part de la recuperació passa per anar a un psicòleg”. Actualment, “el termini perquè et donin hora al psicòleg per al nen és de tres mesos”, i no tothom es pot permetre un especialista privat. Cano també va apuntar que, actualment, només hi ha quatre habitacions a l’hospital per tractar els menors.

tracking