x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Projecte de llei d'estacions de muntanya

Multes de fins a 12.000 euros si es posa en risc la seguretat a les pistes

No dur el forfet se sancionarà amb tres vegades el preu del seu cost diari
Agents de policia a les instal·lacions d'una estació d'esquí.

Agents de policia a les instal·lacions d'una estació d'esquí.

Agents de policia a les instal·lacions d'una estació d'esquí.

Fernando Galindo
Actualitzada 23/10/2021 a les 12:03
Posar en risc la seguretat d’altres usuaris o de béns de tercers a les pistes d’esquí estarà sancionat amb una multa d’entre 3.001 i 12.000 euros, segons el projecte de llei d’estacions de muntanya que el Govern va entrar ahir a tràmit parlamentari per la via d’urgència. El text considera infraccions greus dels usuaris els incompliments dels deures o les prohibicions imposats per aquesta Llei que posin en perill la seguretat de les persones o de béns de tercers. En particular, s’assenyala al projecte de llei, “constitueixen infraccions greus les modalitats d’ús de les àrees regulades d’activitat que generin risc de col·lisió amb els usuaris que practiquin l’activitat de conformitat amb l’ús previst en el reglament intern” de les estacions d’esquí.

El text té un apartat dedicat a l’esquí de muntanya en què s’especifica que si aquest esport es practica en una àrea d’activitat regulada per una estació d’esquí, el pas s’ha d’efectuar exclusivament pels indrets establerts per l’explotador i en les condicions exigides en el reglament intern del domini. El que ve a dir que el practicant ha d’estar en possessió del forfet natura, que permet fer esquí de muntanya a les estacions, i que no dur-lo està subjecte a les sancions que marca el reglament de cada domini.

I és que el projecte de llei assenyala en general que “tot usuari ha d’adquirir la modalitat del forfet que li doni dret a la pràctica de l’activitat que vol fer segons el reglament intern de l’estació”, i en particular que “per practicar esports i activitats de muntanya, com l’esquí de muntanya, en àrees d’activitats regulades és necessària l’adquisició d’un forfet.

No dur-lo es considera una infracció. “La pràctica de qualsevol activitat regulada en el domini sense forfet, quan el forfet sigui preceptiu, comporta l’obligació de l’usuari de satisfer un import equivalent a tres vegades el preu del forfet diari corresponent a l’activitat efectuada”, indica el projecte de llei, que afegeix que “en cas d’una utilització abusiva o fraudulenta del forfet el personal acreditat de l’estació el pot retirar immediatament i pot prohibir la utilització de les instal·lacions i la circulació per les pistes, sense perjudici de les accions legals que pugui exercir l’estació”.

Respecte a l’esquí de muntanya, obliga qui el practiqui de nit a dur una llanterna frontal que generi un flux lluminós de com a mínim 300. Per als menors de dotze anys que practiquin l’esquí alpí és obligatori l’ús de casc.

OBLIGACIONS

-Accés a l'estació
L’usuari, per accedir a una estació, queda obligat a adequar el seu comportament a les normes particulars de cada domini.


-Responsabilitats

Els usuaris són responsables de la seva seguretat i de la idoneïtat i utilització correcte del seu equipament.

-Animals a pistes
Salvada l’autorització expressa de l’explotador, està prohibit l’ús de les àrees regulades d’activitat acompanyats d’animals.

-Vehicles de motor
Prohibida la circulació de vehicles de motor pel domini a l’hivern, tret de les activitats i el personal de l’estació en l’exercici de les seves funcions.

-Mitjà de lliscament
Tot usuari que pretén accedir a una estació amb un mitjà de lliscament diferent de l’esquí i el surf de neu ha de consultar si n’està permès l’ús a les pistes.

-Casc per als menors
Els menors de 12 anys han de dur casc si practiquen esquí alpí.

-Vianants a pistes
Resta prohibit el trànsit de vianants per les zones no habilitades per fer-ho.
 
UN TEXT "MODERN" PER "SER MES COMPETITIUS"
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la presentació ahir del projecte de llei, va manifestar que es tracta d’un text “modern” que ha d’ajudar “aquest sector estratègic del país a ser encara més competitiu”. I és que, tal com va posar en relleu, s’adapten i actualitzen els drets i deures de les estacions i dels seus usuaris després que, el 2000, entrés en funcionament la Llei relativa a les estacions d’esquí i les instal·lacions de transport per cable. Segons el ministre, la novetat més destacada del projecte de llei és l’evolució del concepte d’estació d’esquí i activitats de munta­nya, tenint en compte la diversificació d’oferta de serveis durant tot l’any. Així, es passa d’estacions d’esquí a estacions de muntanya. “Les estacions no només fan activitats relacionades amb l’esquí i l’hivern”, va remarcar Gallardo, que va assenyalar que “el pes de les activitats d’estiu és cada cop més important”.
Segons el ministre, “aquesta gran novetat té en consideració altres activitats de caire turístic i lúdic no vinculades necessàriament al concepte d’esquí”.
  • #25 Delazes
    (27/10/21 16:09)

    All these negative comments reveal a deep distrust in the government. That's too bad, and maybe unrightly and unfounded. The safety of the skier appears to be the sole focus of the bill. A steep and sufficient monetary penalty is concluded to be the deterrent for reckless behavior on the slopes. Accreditation is the legalizing force that will maintain fairness in the enforcement of the rules.
    A government of the people, by the people, and for the people, which Andorra has, is one that the people are responsible for and laws are made to improve the lot of the people.
    That's what this bill is all about. Think positive!

    Respondre
  • #24 Jordi Pujol
    (25/10/21 10:16)

    A vore si o entenc, si pago forfait no soc un perill, si no pago forfait soc un perill. 

    Respondre
  • #23 Pepituuuu
    (25/10/21 10:15)

    O sigui que fer rando sense forfait a pista es perillos pero quan ja tenim forfait ja no ho es...??? Hmmm.. Interessant. A me sla llei parla d'estacions de muntanya quan la reglamentació actual i les concessions fetes es per pistes d'esqui... Que es tornara a licitar la concessio dels terrenys???

    Respondre
  • #22 Josep Mont blanc
    (24/10/21 09:25)

    Bon dia, siii forfait natura para aquellos que la montaña sin remontes y la neu virgen se les hace "cuesta arriba". Para aquellos que usan "ilógicamente" una pista de alpino para subir poniendo y poniéndose en peligro multa al canto. No entienden que detrás de todo hay una infraestructura que cuesta trabajo, esfuerzo y dinero y que además está concebida para bajar.
    Hay territorio virgen suficiente para practicar skimo sin pagar.
    Gracias

    Respondre
  • #21 Josep
    (23/10/21 20:01)

    Josep va dir..
    Els de can DA som intocables. Això tothom ho sap.

    Respondre
  • #20 Laia
    (23/10/21 19:26)

    Marcos va dir..
    Perdó no m'ofenguis que Andorra S'assembla a Espanya per favor a Espanya tenim prestigui ,més aviat són com els Gavachos ja me'n tens vides....fosques

    Respondre
  • #19 Jo
    (23/10/21 18:04)

  • #18 Marcos
    (23/10/21 17:42)

    Ya empezamos, prohibir, prohibir y multar. Cada vez este país se parece más a España. Que lastima, con lo que era andorra... pues habrá que irse a los Alpes, si total, hasta sale más barato. 

    Respondre
  • #17 Canillo2021
    (23/10/21 17:22)

    ..
    i acabarem esquiant amb una llum intermitent al casc, llums intermitents a la part posterior i a cada pal d'esquí per indicar un canvi de direcció i càmeres de velocitat a les pistes per evitar la velocitat a les pistes per a principiants!

    Respondre
  • #16 Pepe
    (23/10/21 15:35)

    ¿Y q requisitos tendrá o quien decidirá q es poner en riesgo la seguridad de una pista de esquí? Más bien parece el habitual asunto de criminalizar lo todo para poder multar y seguir así con los gastos del señor feudal de turno. Algo transversal, mundial, resiliente, verde, inclusivo y cualquier palabro en neolengua q sirva como pretexto para el saqueo del siervo por parte del vasallo designado por el señor feudal.

    Respondre
Veure’n més
25
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts