detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre Joan Martínez Benazet va defensar ahir l’aposta de Salut respecte al tractament del càncer a l’hospital de Meritxell. Ho va fer després que dimarts, Dia internacional de la lluita contra el càncer de mama, es tornés a reclamar des d’Assandca l’obertura d’una unitat de radioteràpia a Andorra per evitar el desplaçament dels malalts a Barcelona o Tolosa. “Les tècniques per tractar la malaltia varien moltíssim i sabem que els millors resultats s’obtenen en els llocs on es poden concentrar el màxim de mitjans i els millors professionals”, va assenyalar per justificar la no obertura d’una unitat al país, per afegir que “les tècniques més avançades permeten reduir significativament les sessions per pacient”.

El ministre va recordar que des del 2019 el Govern ha millorat l’acompanyament de les persones amb càncer a centres especialitzats i que durant els darrers mesos s’han regulat les prestacions de reemborsament, desplaçament i allotjament de les persones afectades, s’han modificat les tarifes quilomètriques i s’han signat convenis amb les empreses de taxis per afavorir desplaçaments individuals a aquestes destinacions per les persones que ho han requerit, entre altres mesures.

Enguany i fins al setembre, 79 persones afectades de càncer s’han desplaçat en taxi a centres de Barcelona o Tolosa. Són 965 trajectes. El 2020, 94 pacients van fer 1.052 viatges.

Martínez Benazet va anunciar que d’aquí a dues o tres setmanes l’equip de radiooncòlegs que ha d’acompanyar els malalts de càncer estarà operatiu. Entre les tasques, va recordar, hi ha participar en comitès de tumors que decideixen els tractaments de radioteràpia i fer l’acompanyament de les persones malaltes. “Creiem que és el camí per poder donar resposta a la població afectada per aquestes malalties i que se sentin amb la seguretat que tindran el millor tractament de radioteràpia i les millors opcions de sortir-se’n.”

tracking