codi de procediment civil

Els advocats aconsegueixen la rebaixa de les taxes judicials

El ministeri treballa en una modificació de la llei per tocar a la baixa els preus en algunes causes amb consens amb els lletrats

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, i el president del CSJ, Enric Casadevall.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’entrada en vigor del nou Codi de Procediment Civil, l’1 de maig passat, segueix generant malestar entre els advocats. La principal causa de divergència és l’increment del cost de les taxes judicials, que consideren que pot generar traves per accedir a la justícia a les persones amb menys recursos econòmics. Amb la voluntat d’arribar a un consens amb els lletrats i el Consell Superior de la Justícia, el Govern està treballant en una modificació de la llei per tocar a la baixa els preus estipulats en causes concretes. A tall d’exemple, s’està estudiant que quan es tracti de casos d’una presumpta vulneració de drets fonamentals no hi hagi càrrega econòmica o que sigui simbòlica.

L’aplicació del nou Codi també ha incorporat un increment del cost de les peticions de còpies simples fins a 0,35 cèntims per pàgina. El preu pot semblar irrisori però en el cas de les causes que tenen dossiers de milers de pàgines el cost pot arribar a ser de desenes de milers d’euros. En aquest punt, el Govern ja ha pres la decisió de rebaixar el preu fins als 15 cèntims de manera transitòria.

La xifra, que suposa una reducció de més de la meitat del preu inicialment fixat, encara genera recels en alguns advocats, que argumenten que en el cas dels dossiers més extensos el preu seguirà sent molt elevat. En aquest sentit, recorden que en altres països els preus són simbòlics. De fet, tant el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, com el president del Consell Superior de la Justícia han admès en més d’una ocasió que els preus fixats inicialment a la llei s’haurien d’ajustar i que el moment econòmic actual, amb els estralls de la pandèmia, no és el millor per modificar els preus a l’alça.

La tensió entre les parts implicades, especialment entre el Col·legi d’Advocats i el Consell Superior de la Justícia, està dificultant tirar endavant el treball del ministeri, que vol que els canvis siguin consensuats per evitar novament el rebuig dels professionals del dret a la norma.

Queixes pels terminis

El Col·legi d’Advocats també està molest per la lentitud en els terminis de la justícia. Els lletrats exposen que en moltes ocasions els arriben els dossiers quan ja han començat els tràmits de les causes, fet que els dificulta dur a terme correctament i amb tota la informació necessària la seva tasca. En aquest sentit, reclamen una millor organització dins del sistema judicial.

EL CONSELL SURPERIOR DE LA JUSTÍCIA NO ES VOL REUNIR AMB EL COL·LEGI D'ADVOCATS

La feina que s’està fent des del ministeri per consensuar les modificacions legislatives al Codi de Procediment Civil està sent més costosa del que és habitual perquè les dues parts implicades no tenen contacte. L’empara atorgada a una lletrada per part del Col·legi d’Advocats és el motiu que el Consell Superior de la Justícia (CSJ) no es vulgui reunir per parlar de la polèmica del preu de les taxes judicials. En concret, el col·legi va decidir atorgar l’empara a una advocada que va ser acusada de deslleialtat professional en considerar que s’està vulnerant el seu dret a tenir un procés degut perquè no s’havia admès incorporar el testimoni dels membres del Consell Superior de la Justícia, el fiscal general i una batlle que van tenir coneixement de la causa on s’hauria produït el delicte del qual se l’acusava. La decisió del col·legi va molestar el CSJ, que ara hauria posat com a condició per assistir a les reunions que el Col·legi d’Advocats retiri l’empara. L’actitud del CSJ, al mateix temps, ha incrementat la tensió entre els lletrats que posen en dubte la independència de la justícia per barrejar l’empara del col·legi amb les converses per modificar alguns dels aspectes polèmics del Codi de Procediment Civil. Els advocats fins i tot titllen l’acció del CSJ de coacció. De moment, el resultat és que el Consell Superior de la Justícia no vol reunir-se amb el Col·legi d’Advocats i, per tant, arribar a un consens entre les tres parts, amb el ministeri de Justícia i Interior al mig, és molt difícil.

tracking