L'encariment dels materials enfronta promotors i constructors

L’Acoda demana actualitzar la revisió de preus per poder adaptar els projectes en marxa

Una de les construccions que hi ha en marxa al país.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La manca de disponibilitat de matèries primeres i l’elevat preu de les escasses que es poden distribuir amenaça la recuperació econòmica després de la pandèmia i condiciona la relació entre els constructors i els promotors. Així ho manifesta l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda), que ja va alertar les administracions el mes de juny sobre una situació “sense precedents” que posa en perill la viabilitat del sector, segons va manifestar la seva gerent, Mònica Dalmau.

En aquest sentit, des de l’entitat que agrupa les empreses contractistes s’insisteix en la necessitat d’introduir mecanismes de revisió de preus i també flexibilitzar les penalitzacions per l’incompliment dels terminis de construcció. Dalmau apunta que “per a les obres ja contractades és un problema perquè els preus i terminis estan pactats, però de cara al futur s’ha d’arribar a consensos que acabin en una bona entesa”. La gerent de l’Acoda apunta que molts contractistes assumeixen part de l’increment a costa del seu marge i que la negociació amb els promotors “depèn de cada obra i de cada propietat”. Un extrem que també apunta Iago Andreu, el director-gerent de la Confederació Empresarial (CEA). “L’alça de preus no en tots els casos s’ha repercutit en el client, sinó que l’importador ha escurçat el seu marge”, indica Andreu, qui explica, a més, que “encara que vulguin els importadors no poden tenir sobreestoc perquè els productors es basen en l’històric per limitar les compres”.

Una circumstància que afecta de manera particular Andorra pel fer que “com a importadors estem al final de la cadena logística”, com indica el director-gerent de la Confederació Empresarial. “A Andorra quasi totes les empreses són importadores, tot i que hi ha certa producció de ferro i això significa que les dificultats de la logística les acabem repercutint aquí perquè estem al final de la cadena”, relata.

Davant d’aquesta situació, l’Acoda ha insistit diverses vegades davant el Govern i els comuns en la necessitat d’habilitar mecanismes de revisió de preus i la regulació de les pròrrogues i penalitzacions pels terminis de finalització de les obres. Pel que fa al sector públic, la Llei de contractació actual, que data del 2002, preveu que al tretzè mes d’inici de les obres es pugui plantejar una revisió dels costos per l’increment dels preus per mantenir així l’equilibri econòmic del contracte. No obstant això, segons critica Mònica Dalmau, aquesta revisió està basada en un índex que han de publicar les administracions i que encara no s’ha actualitzat en relació amb l’increment dels costos de les matèries primeres. Una demanda que també va fer palesa al maig la Federació Europea de la Indústria de la Construcció (FIEC) amb relació als mecanismes associats als fons europeus de recuperació emmarcats al programa Next Generation EU.

El Govern, per la seva banda, en declaracions del ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, va apuntar que “en tots els contractes d’obres hi ha revisions de preus si hi ha increments de costos”. Envers això, la CEA i l’Acoda sol·liciten revisar de cara al futur com es defineix aquesta clàusula de revisió de preus perquè incorpori situacions excepcionals.

En darrer lloc, l’Acoda “alerta” que si aquesta situació continua “entre la revisió de preus i penalitzacions significa el tancament d’empreses; podem arribar a aquest punt, però hem de veure com evoluciona tot això i dependrà de la capacitat per arribar a consensos”.

DEMANDES

-Situació excepcional

La patronal dels contractistes alerta que els problemes van més enllà de la pujada de preus i afecten la disponibilitat de les matèries primeres a temps.

- Pròrroga dels terminis

També sol·liciten flexibilitzar les penalitzacions per incomplir els terminis d’obres en casos de trencament extern de la cadena de subministrament.

- Revisió de preus

L’Acoda i la CEA demanen a l’administració habilitar mecanismes i definir la clàusula de revisió de preus en casos excepcionals com l’actual.

PIC DE DEMANDA PER REACTIVAR L'ECONOMIA

Les dues circumstàncies que afecten la importació de matèries primeres són el pic de demanda i el trencament de la cadena logística. Tots dues estan relacionades amb la pandèmia. Pel que fa al pic de la demanda, expliquen des de l’Acoda que la majoria d’estats, inclosa la Unió Europea amb el programa Next Generation, han focalitzat en la construcció la recuperació econòmica. Això ha comportat que el sector demani més matèries primeres, entre les quals la fusta, l’alumini i l’acer. Pel que fa a la logística, la pandèmia ha trencat el circuit de distribució de contenidors. La recuperació es veu afectada, entre d’altres, per l’efecte de la Covid a diversos ports xinesos, incidents al port de Los Angeles amb retenció de contenidors, la priorització de les rutes més rendibles i l’afectació de la importació a Europa.

tracking