Competències comunals extralimitades

Escaldes referma els seus dubtes sobre l'ordinació de la vall del Madriu

Un informe jurídic conclou que la comissió de gestió assumeix funcions de rang superior

Representants de la comissió de gestió de la vall del Madriu.Mireia Reynal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes-Engordany tenia dubtes respecte de l’ordinació de la vall del Madriu i va encarregar un informe jurídic que els ha refermat. Un d’aquests recels de la corporació escaldenca fa referència a l’accés rodat per la vall, un posicionament que encara manté fermament que és incompatible amb el fet que la zona sigui considerada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Tot i això, els altres tres comuns que formen part de la vall del Madriu consideren que és el pla de gestió el que n’ha de regular l’accés rodat, ja que pel sol fet de ser Patrimoni de la Humanitat ja sobrepassa les competències comunals. Per la seva banda, la Unesco considera que s’hauria de controlar i fer una estratègia per l’accés rodat al territori.

El text jurídic que ha encarregat el comú d’Escaldes-Engordany ha generat nous interrogants, però conclou que es van donar més funcions a la comissió de gestió de la vall que les que li pertocaven al decidir sobre aquesta problemàtica, ja que el pla de gestió de la comissió de la vall del Madriu-Perafita-Claror té un paper executor d’actuacions coordinades entre els quatre comuns que formen la vall (Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp i Sant Julià de Lòria).

En l’ordinació, però, segons l’informe jurídic, es van observar extralimitacions en les actuacions de diferents àmbits. El text admet que caldria revisar el contingut del pla per delimitar el rol de la comissió i adaptar-lo d’acord a la Llei del Patrimoni Cultural, al decret de declaració de la vall del Madriu-Perafita-Claror com a bé immoble d’interès cultural en la classificació del paisatge cultural, i al mateix pla de gestió.

Finalment, l’informe destaca que la coordinació dels comuns en la gestió de la vall no és cap transferència dels comuns cap al Govern ni dels mateixos comuns entre ells. Així doncs, cada parròquia conserva les competències que li dona la Constitució i les respectives lleis.

A banda de l’accés rodat dels vehicles de la vall, en la darrera reunió de la comissió de gestió també es va acordar la regulació de l’acampada, que permetrà dormir a la vall durant dues nits amb tres tendes sense autorització. La vall del Madriu-Perafita-Claror ocupa un 10% de la superfície del Principat i va ser declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco l’any 2004.

APUNTS

-Bloqueig d’Escaldes

El fet que Escaldes no hagi aprovat l’ordinació de la vall del Madriu n’ha frenat l’entrada en vigor.

-L'aval jurídic

L’informe jurídic encarregat pel comú determina l’extralimitació de competències de la comissió de gestió.

tracking