Inversió

Godall impulsa la investigació genètica

L’empresari treballa en un negoci tecnològic que preveu posar en marxa aquest any

Alfons Godall durant l'entrevista al programa 'Parlem-ne', de Diari TV.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresari i vicepresident de la Fundació Barça, Alfons Godall, resident a Andorra des de fa més d’un any, avançava en una entrevista a Diari TV que treballa en la creació d’un negoci del sector de la investigació genètica i tecnològic que es farà realitat aquest any. “Encara no està funcionant, però ja he fet una inversió, estic obrint camí i penso que aviat farem les primeres passes. Aquest mateix any”, va puntualitzar.

Godall va especificar que tot i venir del món de la promoció immobiliària i haver entrat en aquest negoci per tradició familiar, ara vol explorar altres ter­renys. “Trobo que poden ser molt interessants i que tenen relació amb el món de la tecnologia, que sempre m’ha agradat, i també amb la medicina.” L’empresari té una vinculació directa amb la medicina i particularment amb la genètica i el diagnòstic genètic, i relata que “hi he entrat, malauradament, obligat per la presència de l’Eduard. Nosaltres hem estudiat molt a fons el seu cas, hem fet seqüenciació de tot l’ADN per detectar quines són les mutacions que fan que l’Eduard tingui les característiques que té”.

Discapacitat de l’espectre autista

La condició d’un dels seus fills, que va ser diagnosticat amb una discapacitat de l’espectre autista i que, segons explica Godall, “és una persona amb unes necessitats especials i conductes que demanen molt de suport”, ha estat un dels motius del trasllat de domicili. L’empresari català afirma que cercaven “un ambient favorable i bo” principalment per al seu fill, en considerar que “la ciutat, Barcelona, no era el millor entorn on podia créixer”.

Durant l’entrevista va lloar el país en diverses ocasions tant per la seguretat com pels serveis sanitaris i educatius, i pels programes que s’ofereixen des de Conava, Autea o l’escola de Meritxell, que van conèixer abans de venir a residir-hi.

La realitat familiar no ha estat l’única motivació per venir-hi a viure, ja que a l’empresari la fiscalitat del Principat no deixa de resultar-li interessant, tot i que nega que hagi estat el detonant de la decisió. “Andorra té una fiscalitat atractiva, però en el nostre cas aquesta no va ser la causa per la qual vam venir. Nosaltres vam venir per la seguretat i els serveis que podia rebre durant la infància i espero que en el futur, el nostre fill Eduard, que serà dependent tota la vida”. I va afegir que “de la fiscalitat se’n parla molt, però en realitat crec que l’important per a un sistema fiscal és que sigui equitatiu i que el contribuent tingui la sensació que els seus impostos estant ben utilitzats, i jo en aquest sentit em quedo bocabadat a Andorra perquè si parlem d’un país que té una fiscalitat suau o baixa, veig obra pública per tot arreu i que l’hospital i els serveis estant molt bé”.

El vicepresident del Barça recalca que la facilitat que hi havia abans per dur a terme “operacions fiscalment discutibles” ara no és una realitat. “En l’actualitat, Andorra és un país totalment transparent i això trenca amb el passat”, sentencia.

Ara, Godall s’està venent el patrimoni i els negocis dels quals disposa a Barcelona i es planteja impulsar-ne de l’àmbit genètic al Principat, ja que, segons revela, “la nostra és una estada finalista. Tenim la voluntat de quedar-nos a viure a Andorra per sempre”.

A més, segons el vicepresident blaugrana, l’àmbit genètic “encara està molt inexplorat, tecnològicament cada any apareixen nous dispositius i noves màquines que poden seqüenciar millor i identificar més bé quins són els mecanismes de funcionament del nostre sistema neurològic central. Si trobés el soci o les persones adequades per estudiar un centre de diagnòstic d’aquestes característiques, m’agradaria”. Godall també afegeix que pel que fa al sector de la tecnologia “m’agradaria tenir l’oportunitat de fer una empresa de serveis tecnològics, d’intel·ligència artificial o control de sistemes, entre d’altres”.

Davant l’objectiu actual del Principat per posicionar-se com una oferta mèdica i tecnològica, Godall puntualitza que “si les teràpies que estem provant amb l’Eduard a l’Institut Guttmann de Barcelona funcionen, em plantejaria portar-les a Andorra si és possible”, i afegeix que considera “que és un país molt apropiat per importar talent també en l’àmbit de la ciència, de la investigació i de la recerca, i que això podria beneficiar molt el seu desenvolupament futur”.

tracking